Inget dåligt veckoslut med en rad spännande matcher. Mina prognoser slog in mitt i prick, vilket inte inträffar särskilt ofta.

Seriematcherna slutade i stort sett enligt prognoserna: Enköping kämpade bra en halvtimme före pausen, men orken tog slut och Exiles gjorde 45 poäng i andra halvlek. Mac Setanta klart bäst av dem som kom från Troján. Retur nästa vecka då båda lagen har spelare tillbaka, men jag befarar att glappet mellan lagen fortfarande blir stort. Pingvin kämpade också bra under långa perioder men kunde inte stå emot då Spartatus anfall kom igång. Blir det mindre skillnad nästa vecka då Spartacus har sina halvbackar tillbaka? Jag tvivlar på det.

Damerna gick planenligt. Enköping utan 5 spelare hade ingen chans mot Exiles, med 0 – 60 i baken and Norra serien avgjord. Göteborg kunde inte få ihop fullt lag och förlorade stort mot Sörmlands damer och Skåne ladies fick kämpa mot Vänersborg, de låg under i andra halvlek. Allt förutsägbart med tanke på vilka spelare som var i Spanien.

Kanske Enköpings sämsta helg genom tiderna, 14 – 71 och 0 – 60. En del av förklaringen till följd av förbundets nonchalans. Det var känt för länge sedan att såväl herrar som damer skulle spela i Spanien; men ingen informerade Tävlingskommittén som lade serien samma helg och vållade problem för flera klubbar. Business as usual!

Malmö fortsätter att dominera Södra Allsvenskan medan det är fortfarande jämnt i Norra delen. Erikslund vann med ett nödrop mot Hammarby och Uppsala – Exiles B stod oavgjort 33 – 33 då 12 minuter återstod. Exiles pressade för det mesta och stoppades 2 m från linjen vid flera tillfällen. Men en interception och tre ytterligare anfall från långt håll såg Uppsala vinna 55 – 33! En rolig och återhållande match, vi får se hur returen blir nästa vecka i Stockholm.

7-manna turneringar var en stor besvikelse, de deltagande lagen var klart sämre än som hade aviserats men det gav inte Sverige särskilt framträdande platser ändå. Spelplanen hade i Sverige bedömts som ospelbar på morgonen och omvandlades till lera och vattenpölar efter enorm bevattning på eftermiddagen. Ett lag som inte dök upp och All Star lag som saknade stjärnor. Schemat ändrades ideligen och den spanske kommentatorn var något av ett skämt. Herrarna hade 7 – 8 lag som kunde spela 7-manna och Damerna kanske 4 av 7. Turneringen har varit på gång i 37 år, men man fick en känsla av att slutet var nära.

Herrarna spelade rätt bra på Dag 1, de hade turen att tillhöra den svagaste gruppen och utnyttjade våra snabba ynglingar på ett bra sätt. I kvarten blev det sedan Litauen som spelade ut dem fullständigt och vann 28 – 5, Sveriges poäng efter slutsignalen. I den match som jag tror var om 5 – 8 plats förlorade Sverige knappt mot ett s.k. Sydafikanskt lag. Vad som blev slutresultatet orkade jag inte bevaka.

Damerna fick bara två matcher Dag 1 mot nästintill nybörjare och vann lätt. Sedan blev det mot det tredje svaga laget, som också förlorade stort. Det hade aviserats att Polen och Kina skulle spela, finalisterna i HSBC Challenger series, men det var deras utvecklingslag som ställde upp. Polen vann knappt över Sverige i semifinalen och Shandong (Kina) slog lokala klubben i den andra. Det blev således final mellan de två utvecklingslagen, vilket ger en viss fingervisning om turneringens kvalitet som helhet. Sverige kunde dock inte veta i förväg om denna låga kvalitet. Jag har upprepade gånger efterlyst en riktig sprinter i det svenska damlaget. Hon saknas fortfarande och det är delvis därför vi inte gör några framsteg.

Rugby Europe har tre veckor innan Trophyturneringarna börjar äntligen redovisat var och när de skall äga rum. Herrarna lyckades inte nå befordran till Championship nivå förra året och även Damerna åkte ned till Trophynivå i år. Matcherna är i juni/juli och efter seriespel.

Rugby Europe, som Anders Svärd påpekat för mig, har Israel i båda grupperna och herrarna tror jag skall inleda mot dem. Hade jag någon makt i SRF skulle jag begära a) att Israel utesluts ur turneringen och om inte det beviljas b) att Sverige drar sig ur. Ett c) alternativ vore att lämna w.o. i eventuella matcher mot Israel. Jag gissar att Norge, som nyss erkänt Palestina, kommer att hamna i liknande bryderier.