Det börjar dra ihop sig på båda fronterna. Damerna har första SM-finalen i Lund där Skåne Ladies tar emot Exiles. Sedan dröjer det två veckor (varför?) innan returmatcherna spelas. Ser man på mönstret av spelade matcher i år är Exiles knappa favoriter, de är obesegrade i år medan Skåne förlorat borta mot såväl Exiles som Vänersborg. I juni kunde Skåne knappt få ihop ett lag och Exiles vann 51 – 0, veckan därpå förlorade de knappt mot Vänersborg med 26 – 19. I grundserien slog Skåne Enköping 29 – 0 men när de möttes i semifinalen strax därefter vann de 12 – 7 på bortaplan och spelade oavgjort 24 – 24 hemma. I semi slog Exiles Vänersborg 26 – 12 på bortaplan och 25 – 0 hemma. Det verkar som om de hade marginaler  på sin sida i semi, men Vänersborg kämpade hårt i båda matcherna.  Exiles har sitt bästa lag på länge, medan Skåne vunnit tre SM i rad.

Det blir nog mycket jämnt i Lund i morgon men jag har en känsla av att Exiles kan dra ifrån på hemmaplan om ett par veckor.

Herrarna hade som bekant ett seriesystem och inte ett slutspel i år. Till sist har vi fyra lag kvar i serien. Situationen inför helgens match, med antalet spelade matcher inom parentes, är: Exiles (4) 19, Spartacus (4) 13, Enköping (3) 11, Lugi (5) 1. Nu möts Exiles och Enköping i Stockholm i en match som kan bli avgörande för guldet. Exiles har vunnit alla sina 8 SM-matcher i år, tre av dessa knappt mot Enköping, medan Enköping vunnit 3 av 7, eftersom de förlorat även mot Trojan. Ytligt sett borde helgens drabbning vara en lätt match för Exiles men Enköping vet att de var nära ett par gånger tidigare i år och att det är dags för en sista kraftsamling. Jag vet att Exiles i stort har sitt bästa lag på plan, vilket de hittills inte haft mot Enköping i år. Enköpings lag har nyss publicerats och är nog svagare än på länge. Oskar Proos lär vara skadad, Hannes Nylén befinner sig i Stellenbosch, Tim spelar i Baltikum och Elias Granath studerar i Newcastle. Yttern Solomon Okia som gjort flest försök för Enköping i år har fått hoppa in som klunghalv. Jag underskattar inte Enköping, de har en förmåga att kämpa i motvind, men jag kan inte se hur de kan hävda sig mot Exiles i helgen.

Om min prognos slår in har Exiles minst 23 poäng, som Enköping inte kan överträffa; Spartacus skulle sedan behöva ta 5-poängare på bortaplan mot såväl Exiles som Enköping och dessutom slå Exiles med minst 36 poäng för att ta guldet. Så kommer nog inte att ske.

Vinner Exiles i morgon tar de nog sitt 19:e SM, ett mindre än Enköping som senast vann SM för 12 år sedan.

Vinner Enköping i morgon är det de som är i förarsätet, men även där finns olika tänkbara utfall. Jag återkommer om så blir fallet.