Positiv dag för Exiles med stora segrar i damfinalen mot Skåne Damer samt i herrserien mot Enköping. Jag trodde att Skåne skulle kunna hävda sig, åtminstone på hemmaplan, men Exiles hade ett övertag från början. Deras försvarsspel var utmärkt och de snabba tjejerna från Skåne kom ingenstans. Till sist blev det 45 – 17 och Exiles har 28 poäng till godo om två veckor i Stockholm. Sannolikheten är stor att segermarginalen ökar och att Exiles tar sin 11:e mästerskapstitel och drar ifrån de övriga klubbarna.

När det gäller herrarna var det få som trodde att Enköping skulle kunna vinna med åtminstone fyra landslagsmän av olika skäl borta. Men de första 20 minuterna verkade resultatet inte vara så klart då Enköping med vinden bakom sig pressade Exiles och lämnade knappt deras 22-meters område. Exiles fick ett par försök genom motattacker och ledde 19 – 7 i halvtid. Men sedan tog Enköpings ork slut och Exiles sprang in sju försök till mot ett strafförsök. Slutresultat 64 – 14 och en 5 – 0 seger.  Gula kort: Exiles 4, Enköping 1. Varför ett lag som dominerar på alla fronter skall spela hälften av matchen med 14 spelare kan vara värt att diskutera.

Det innebär dock att vi redan nu kan utropa Exiles till 2023 års svenska mästare. De tar nu sin 19:e titel, nu endast ett SM efter Enköpings 20. Det bör också nämnas att både Exiles damer och herrar är obesegrade i år; de har både en match kvar och sannolikheten är stor att båda lagen förblir obesegrade under hela säsongen. Jag tror inte det har hänt förut och det blir i så fall en värdig avslutning på vårt 60:e jubileum. Jag gratulerar alla spelare och tränare samt övrig stödpersonal.

Det bör även tilläggas att Exiles Babas spelade mot Uppsala i lördags. De senare hade lämnat w.o. under säsongen och det hedrar dem att de ville kompensera med denna vänskapsmatch. Resultatet oklart, c:a 37 – 7 till Babas, som blir ett helt annat lag när de har tillgång till A-lagets bänk.

Efter denna korta eloge kan det vara värt att sammanfatta säsongen redan nu. Herrsäsongen har varit rätt så bedrövlig. Med ont om lag var det en hyfsad idé att ha distriktsgrupper om tre där de två bästa bildade en allsvensk grupp om 6. Men flera lag ville inte vara med och det tredje laget i Väst fick bli en blandning av två lag som knappt spelat någonting på senare år. Till sist fick vi fram dessa sex lag: Exiles, Enköping, Spartacus, Göteborg, Lugi och Pingvin. Exiles och Spartacus vann alla sina fyra distriktsmatcher, Lugi vann tre, Göteborg och Pingvin vann två och Enköping vann en. Innan slutspelet drog Göteborg ur; de hävdade att de inte hade pelare eftersom Rugbyförbundets generalsekreterare Neil Johnson tränade ett professionellt lag i Baltikum och hade lockat dem dit.

Då blev det fem lag kvar, vilket innebar att serien genomgående blev haltande. Pingvin började med att förlora mot Enköping och Spartacus och sedan förlorade de stort 66 – 22 på hemmaplan mot Lugi. Det räckte för dem; efter tre omgångar drog de sig ur med åberopande av att de inte hade pelare och att kommunen hade förstört deras verksamhet p g a förseningar med den nya idrottsanläggningen.

Då var man nere i fyra lag och en allsvensk serie på sex matcher per lag. Spartacus började med att slå Lugi och Pingvin men sedan förlorade mycket knappt 28 – 26 mot Enköping. De förlorade dessutom med 64 – 29 mot Exiles, men återvände med en stor seger mot Lugi. Då har de vunnit tre av fyra och har att möta Enköping borta nästa vecka och Exiles veckan därpå. Lugi har förlorat samtliga fem matcher, tre av dem med stora siffror. Enköping slog Spartacus knappt och förlorade lika knappt mot Exiles. Sedan vann de stort mot Lugi och förlorade stort mot Exiles. De har således vunnit två av fyra och har kvar Spartacus och Lugi. Exiles vann stort mot Lugi, knappt mot Enköping men i sina tre senaste matcher har de gjort 64, 75 och 64 poäng mot de tre övriga lagen. Därmed har de vunnit SM med en match kvar mot Spartacus. Slår Spartacus Enköping nästa vecka tar de silvret.

Och det är hela säsongen sammanfattad i ett stycke!

Profixio har fortsatt med idiotin att redovisa Pingvins tre förluster och har lagt till fem 0 – 50. Förluster för Pingvins återstående ”matcher”. Detta missgynnar Spartacus som bara får nio poäng mot de andras 10. Tas Pingvin bort är nuläget (matcher spelade inom parentes):

Exiles (5) 24, Spartacus (4) 13, Enköping (4) 11, Lugi (5) 1

Lugi har nu på sistone. släppt in minst 59 poäng mot de tre andra lagen. De har ett par tre bra spelare men håller inte allsvensk klass. Enköping är också lite oroväckande: av de 21 spelare de ställde upp i helgen var endast sex mellan 20 och 32. Tolv var 33+ och sedan fanns tre tonåringar. Av de sex på bänken var fem 36+ och en 19. Det skall villigt erkännas att de gjorde bra ifrån sig i första halvlek, men efter pausen släppte de in 45 poäng. Dags för en kraftig föryngring och förnyelse om de skall kunna behålla sin framträdande roll i svensk rugby.

Spartacus är nästan det enda positiva tecknet i svensk rugby. De hade otur att förlora till Enköping vid slutsignalen och, trots att de blev överkörda av Exiles kunde de ändå göra fem försök i en comeback som slutade 29 – 64. Det är inte säkert de förlorar mot Enköping nästa vecka; under alla omständigheter har de placerat sig bland de tre bästa i Sverige för tillfället. I Exiles fall blev det en stor besvikelse förra året att förlora SM-titeln efter 10 år. Skador och en generationsväxling spelade dock en viss roll. De rekryterade några bra spelare från utlandet och när alla äntligen var samlade var de en klass bättre än motståndarna. Det verkar som om huvuddelen av spelarna blir kvar till nästa säsong.

Där står herrarnas svenska rugby för tillfället. Jag vågar inte sia om hur serierna blir till nästa år.