VM:et börjar i dag, men vi har 7 veckor kvar att bevaka utvecklingen. Viaplay visar alla matcher, åtta nu i helgen. Bröderna Mabon kommenterar fyra av dessa på svenska: matcherna omfattande Frankrike, England, Irland och Skottland.

Många farhågor framfördes inför 2023 års svenska seriesystem. Det fanns nog problem men när vi nu närmar oss slutfasen bör det framhållas att både herr- och dammästerskapen utvecklats positivt och har blivit riktigt spännande.

Damerna avslutar grundserien i helgen och det finns fortfarande en rad frågetecken om semifinalmötena. Exiles förde in katten bland hermelinerna förra veckan då de vann med 5 – 0 i seriepoäng mot dittills obesegrade Enköping. Exiles har nu 30 poäng och vinner grundserien, oberoende av utfallet mot Göteborg i helgen. Vänersborg slutar på 25 poäng efter en förmodad seger med minst fyra försök mot Uppsala/Berserkers. Skåne Ladies tar emot Enköping i Lund och om de skulle vinna med 4 – 0, slutar alla tre på 25 poäng. Vilka som möts i semifinalerna får vi reda ut sedan.

Efter tre omgångar i herrallsvenskan står Enköping och Spartacus på 11 poäng med en förlust vardera, båda efter 79” spel. Sedan följer Lugi på 6 poäng och regerande mästarna Pingvin akterseglade med en enda poäng. Exiles har vunnit båda sina matcher och står på 9 poäng. Pingvin får slicka sina sår i helgen medan Exiles åker till Partille och Enköping tIll Lund. Efter Lugis storseger mot Pingvin förra veckan är det lite för tidigt att avföra dem från alla medaljdiskussioner. De har fler gjorda poäng hittills i serien än de fyra andra klubbarna och när de kommer i gång är det uppenbart att Ale Loman och de andra är svårstoppade.

I skrivande stund har jag inte sett Enköpings laguppställning; förra veckan hade de inget starkt lag mot Spartacus men det räckte ändå för att vinna då 10 sekunder återstod. Tim har uppenbarligen gjort sitt för i år och jag vet inte om Elias Granath kan komma loss från sina studier i utlandet. Oliver Löfgren har gjort bra ifrån sig i år och Solomon Okia kan hitta mållinjen. Jag är dock inte helt övertygad om att Enköping kan tillräckligt mycket för att vinna denna långa bortamatch.

Till sist, Spartacus mot Exiles. Spartacus har gjort bra ifrån sig i år, de är skickliga på att ta sina chanser. Exiles har dock ett mycket starkare lag än Enköping från veckan innan. Jag har varit försiktig med prognoser i år, men jag kan inte föreställa mig att hemmalaget har mycket att hämta mot de stora, starka och snabba anfallsspelarna från Exiles.

VM:et börjar i dag, men vi har 7 veckor kvar att bevaka utvecklingen. Viaplay visar alla matcher, åtta nu i helgen. Bröderna Mabon kommenterar fyra av dessa på svenska: matcherna omfattande Frankrike, England, Irland och Skottland.

Många farhågor framfördes inför 2023 års svenska seriesystem. Det fanns nog problem men när vi nu närmar oss slutfasen bör det framhållas att både herr- och dammästerskapen utvecklats positivt och har blivit riktigt spännande.

Damerna avslutar grundserien i helgen och det finns fortfarande en rad frågetecken om semifinalmötena. Exiles förde in katten bland hermelinerna förra veckan då de vann med 5 – 0 i seriepoäng mot dittills obesegrade Enköping. Exiles har nu 30 poäng och vinner grundserien, oberoende av utfallet mot Göteborg i helgen. Vänersborg slutar på 25 poäng efter en förmodad seger med minst fyra försök mot Uppsala/Berserkers. Skåne Ladies tar emot Enköping i Lund och om de skulle vinna med 4 – 0, slutar alla tre på 25 poäng. Vilka som möts i semifinalerna får vi reda ut sedan.

Efter tre omgångar i herrallsvenskan står Enköping och Spartacus på 11 poäng med en förlust vardera, båda efter 79” spel. Sedan följer Lugi på 6 poäng och regerande mästarna Pingvin akterseglade med en enda poäng. Exiles har vunnit båda sina matcher och står på 9 poäng. Pingvin får slicka sina sår i helgen medan Exiles åker till Partille och Enköping tIll Lund. Efter Lugis storseger mot Pingvin förra veckan är det lite för tidigt att avföra dem från alla medaljdiskussioner. De har fler gjorda poäng hittills i serien än de fyra andra klubbarna och när de kommer i gång är det uppenbart att Ale Loman och de andra är svårstoppade.

I skrivande stund har jag inte sett Enköpings laguppställning; förra veckan hade de inget starkt lag mot Spartacus men det räckte ändå för att vinna då 10 sekunder återstod. Tim har uppenbarligen gjort sitt för i år och jag vet inte om Elias Granath kan komma loss från sina studier i utlandet. Oliver Löfgren har gjort bra ifrån sig i år och Solomon Okia kan hitta mållinjen. Jag är dock inte helt övertygad om att Enköping kan tillräckligt mycket för att vinna denna långa bortamatch.

Till sist, Spartacus mot Exiles. Spartacus har gjort bra ifrån sig i år, de är skickliga på att ta sina chanser. Exiles har dock ett mycket starkare lag än Enköping från veckan innan. Jag har varit försiktig med prognoser i år, men jag kan inte föreställa mig att hemmalaget har mycket att hämta mot de stora, starka och snabba anfallsspelarna från Exiles.