Jag gjorde inga prognoser denna vecka men  skrev tidigare att vissa matcher kunde vara spännande och av betydelse för mästerskapens slutfaser.

På damsidan hade vi fortsatt kamp om semifinalplatser och per herrsidan var det tredje omgången i ett slutspel omfattande åtta matcher.

Damernas nästsista serieomgång såg ett möte mellan de två obesegrade lagen, som hittills hade vunnit samtliga matcher med bonuspoäng. Matchen var emellertid en stor besvikelse för hemmalaget Enköping; deras kedja i tidigare matcher hade visat förmåga att springa ifrån motståndarna, men mot Exiles mötte de ett försvar som inte tillät ett enda genombrott under hela matcher. Exiles hade också ett skickligt passningsspel som hittade upprepade luckor i Enköpings försvar som till sist innebar sex försök mot noll. Det innebär att Exiles vinner grundserien och kommer att möta fyran i semifinalen. Tvåan, Enköping, kommer att möta trean men än så länge vet vi inte vilka som blir trean resp. fyran. Vänersborg stärkte sin position genom att slå Göteborg 25 – 10, men det var bara nära slutet de kunde dra ifrån. De har nu 20 poäng och efter en säker 5-poängare mot Uppsala/Berserkers i kommande sista omgången blir det 25 poäng totalt. Skåne Damer har 21 poäng efter veckoslutets w.o. och möter Enköping hemma i sista matchen. En bonusseger för dem upp till 26 poäng och rentav en andra plats och då möter de Enköping på nytt i semi. Det utfallet är relativt osannolikt  och då blir det Exiles. Efter helgens utskåpning av Enköping är det plötsligt Exiles som seglar upp som titelfavoriter, men det finns utrymme för ytterligare överaskningar.

En ny spännande match hos herrarna i Allsvenskan och ett mycket oväntat resultat i Skåne. Spartacus tog emot Enköping i Partille för första gången på mycket länge och det avgjordes först då 10 sekunder återstod. Spartacus började i 100 km i timmen med anfall t o m från den egna mållinjen,  men mycket oväntat efter 15” var det Enköping som gick upp i ledning. Det blev till sist 14 – 12 till bortalaget i halvtid, men Spartacus kunde se fram emot en stark medvind i andra halvlek. Men det var Enköping som inom en minut kunde öka till 21 – 12. Tempot sänktes efter pausen men nu var det Spartacus tur och efter en stiltje på över 20” kunde Jonathan Hector på egen hand stå för 14 poäng och en Spartacus ledning 26 – 21 då tre minuter återstod. Enköping parkerade genast på Spartacus mållinje och med 10 sekunder kvar kunde de trycka sig över linjen. Målsparken avslutade matchen och en 28 – 26 seger till Enköping. Man kan tycka lite synd om Spartacus som inte tog hem spelet, men som tröst fick de två bonuspoäng och är fortfarande med i medaljstriden. Det måste sägas att Enköping inte är i närheten av det lag de haft på senare år men de har en otrolig förmåga att utnyttja varje tillfälle att ta sig över mållinjen.

De två Skånelagen i Allsvenskan hade börjat slutspelet med två förluster vardera och det var svårt att förutsäga derbyts utfall. Pingvin ställde dock upp med ett mycket svagt lag och man anade åt vilket håll det skulle luta. Det blev luckor i försvaret hos båda lagen i första halvlek och vid pausen  ledde Lugi 24 – 15. I andra halvlek ökade Lugi trycket, Pingvin kollapsade och det blev till sist 66 – 22 till besökarna. Mycket sorgligt att se hur det har gått utför så fort för Pingvin efter förra årets framgångar. Vi får hoppas att deras nya anläggning kan ge dem impulser till att bygga upp på nytt.

I Div. 1 fortsatte Hamarby sine framgångar med en knapp seger borta mot Uppsala. Exiles Babas med flera återvändande långtidsskadade och A-lagsreserver var alldeles för starka för Erikslund som förlorade sin fjärde match i rad. Märklig utveckling för ett lag som haft stora framgångar på senare år.