Tio matcher i Sverige!

Kan inte erinra mig när vi haft ett så digert program (på 80-talet spelades närmare 50 matcher varje helg). Damerna spelade alla sina fyra matcher, och det var bra, men i tre fall var skillnaden mellan lagen c:a 100 poäng. I fjärde matchen trodde jag att Vänersborg skulle bjuda på hårt motstånd mot Enköping; det gjorde de under längre perioder men kunde inte svara då Enköping sprang ifrån. Till sist blev det 37 – 0. Två omgångar kvar och ett av de 5 hållbara lagen hamnar utanför semifinalerna. Enköping och Exiles är redan klara för semi ochde möts nästa helg.. Matchen Vänersborg – Göteborg kan avgöra vem som får plats i semi.

Herrallsvenskan  bjöd på två spännande matcher: Spartacus – Pingvin och Enköping – Exiles. Pingvin har vunnit 2 av 5 matcher i Allsvenskan och det har varit svårt att tro att de skulle behålla sitt SM-titel. Spartacus har vunnit samtliga 5 matcher i år och klubben har mycket självförtroende. De har inte mötts i mannaminne och det var fråga om hur mycket respekt Spartacus skulle visa upp för mästarna. Inte mycket visade det sig; spelplanen var på gränsen till spelbar på grund av vattenmassorna, men spelstandarden var hög och Spartacus dominerade från start. Det blev 7 – 0 efter tre minuter men Pingvin lite oväntat kom tillbaka och utjämnade. Spartacus pressade på nytt, men det enda de kunde visa upp var två straffar. Det blev en straff till och Spartacus ledde 16 – 7 med en halvtimme kvar. Pingvin satsade hårt, fick en sjupoängare och det stod 16 – 14 till hemmalaget. Spartacus kämpade tillbaka och med 9” kvar blev det ett nytt försök. Pingvin försökte utjämna och kom nära mållinjen, men gnistan fanns inte riktigt kvar och Spartacus tog en välförtjänt seger, 21 – 14. Spartacus fick således 9 poäng efter två matcher, medan Pingvin har bara en. Törs man nämna att samtliga fyra försök  som Pingvin noterats för i slutspelet kommit från spelare från Caucasus?

Exiles har hittills vunnit alla sina matcher medan Enköping vunnit tre av fem. Det blev en tuff match mellan Enköping och Exiles. Ärligt talat trodde jag att Exiles skulle vinna rätt lätt, men det blev inte så. Exiles började med att utsätta Enköping för ett enormt tryck och det gav dem 3 poäng efter 4”. De fortsatte att pressa hårt men det underlättades inte av att uthalvan fick ett gult kort. Joonas Bask fick dock ett första försök efter 18”.

Yttern  Solomon Okia svarade efter en halvtimme och det blev 5 – 8 fram till pausen. Exiles började inom en minut med ett nytt gult som automatiskt omvandlades till rött. Det innebar att Exiles spelade 50” med endast 14 man, vilket tar på krafterna. Exiles var tunt ute på kanterna och det var inget tillfälle att Enköpings tre försök kom från yttrarna. Enköping gick upp i ledningen för första gången då Kilsonia gick över efter ett bra anfall efter 54”. Exiles behöll ett bra tryck och en straff och ett försök av Theo återställde balansen 16 – 10 till gästerna. Men det var inte slut än. Okio fick en boll med spelyta och han gjorde ett nytt individuellt försök under stolparna. 17 – 16 till Enköping med 12” kvar. Det blev ett enormt tryck från Exiles, men Enköping skyddade mållinjen med ett mycket tappert försvar. Till sist lyckades en sen ersättare, ett av mina barnbarn Lancelot, kasta sig över linjen för att avgöra.

Matchen blåstes av och en allt annat än lätt seger gick till Exiles 21 – 17.

Jas såg om matchen och det är klart att Exiles var fysiskt mycket starkare, de hade minst 70% av bollen och drev framåt fem meter vid varje tackling. Men ändå lyckades de inte bryta ned Enköpings försvar. Starkt gjort av hemmalaget.

Nu är en fjärdedel av slutspelet avklarat. Spartacus  och Exiles ligger på 9 poäng, Enköping på 6, Pingvin på 1 och Lugi 0. Än är det tidigt men det börjar se ut som om Pingvin och Lugi hamnar utanför prispallen. Matchen Spartacus – Enköping blir spännande nästa vecka medan Pingvin måste slå Lugi för att medaljdrömmar skall finnas kvar.

Div 1 rullar vidare. Uppsala vann en bejublad seger mot Erikslund som får en allt djupare svacka efter tre förluster i rad. Hammarby går nu upp i ledningen efter en klar seger mot Babas. Det blev för mycket för Babas att stå emot då 5 – 6 av deras reguljära spelare fick ingå i de 23 som åkte upp till Enköping.