Inga särskilt jämna matcher, men en rad frågor besvaras. På damsidan blev Exiles obesegrade fast de låg under ett tag mot Göteborg innan de drog ifrån på slutet, 41 – 26. Andra platsen blev nästan helt jämn, vilket jag förutspådde. Men Skåne Damer fick en bonuspoäng och petade ned Enköping till 3:e plats på samma poängtal som Vänersborg som hade sämre poängskillnad. Exiles och Skåne börjar nu semis på bortaplan mot Vänersborg resp. Enköping och sedan dröjer det två veckor till innan returerna blir av på hemmaplan. Kan mycket väl bli final mellan Skåne och Exiles där Exiles i så fall får fördelen av sista matchen på hemmaplan.

På herrsidan var jag säker på att ett starkt Exiles lag lätt skulle vinna mot Spartacus, medan jag antydde att ett alltjämt relativt svagt Enköping kunde få det svårt mot Lugi som kom direkt från storsegern mot Pingvin. ”Nåväl, one out of two ain´t bad.” Tyvärr fick man inte se matchen i Lund men Enköpings kedja lär ha varit klart bättre, fast jag noterar att inga av dessa spelare gjorde poäng. Fullbacken Solomon Okia stod dock för fyra försök och Robin två.

Exiles körde fullständigt över Spartacus och efter 30” ledde de med 47 – 5. Sedan skedde en remarkabel omvandling där Exiles fick många straffar emot sig, inkl. i klungan som de totalt dominerade. De började kasta snett vid inkasten enligt domaren medan Spartacus sneda kast godkändes. Spartacus passade framåt utan åtgärd och gjorde försök med en snabb straffspark tio meter i sidled från förseelsen. Från 28:e till 78:e minuten fick Exiles en straffspark, medan Spartacus fick nio och två frisparkar. Exiles gav alla sina åtta reserver speltid rätt tidigt efter pausen och detta kan naturligtvis ha dämpat poängtakten för deras del. Efter 30” såg dagen att gå mot en katastrof för Spartacus, med 100 poäng i baken. Det kan ha varit omedvetet men jag kan inte komma ifrån att domarens insats efter 30” var ett flagrant försök att gynna ”the underdog”. Att han sällan gav signaler för vari förseelser bestod underlättade inte heller för utomstående bedömare. Ta en titt på matchen för att se om jag ger en färgad skildring.

Ingen skugga faller på Spartacus emellertid. De skötte sig fint och stod för några bra försök. De hade ingen anledning att ifrågasätta domarens ställningstaganden. Men de är fortfarande en bit ifrån det som jag skulle beteckna som en acceptabel allsvensk standard. Det verkar som om man för tillfället kan säga samma om Lugi och Pingvin, som rasat betänkligt från förra årets SM-nivå. Jag har vid flera tillfällen i år antytt att spelstandarden på herrsidan varit lägre än på länge och med bara några matcher kvar tycker jag inte det finns anledning att ändra på det omdömet. Det har tagit Exiles ett par månader att plocka ihop sitt bästa lag och det bjöd man på i 30” i helgen. Exiles har slagit Enköping tre gånger hittills i år i jämna matcher, men nu är de betydligt starkare. Enköping inser nog att de spelar på en lägre nivå än de 3 – 4 senaste åren. Hälften av laget är en bra bit över 30 år och flertalet av de övriga är kring 20 år och behöver några år att utvecklas.

Exiles tror jag för tillfället är det klart starkaste laget, men de har inte mer än 5 – 6 svenskar i sin bästa uppsättning. Resten har sökt sig till Exiles medan ett fåtal har värvats i utlandet. Det finns många klubbar som framgångsrikt bedriver ungdomsverksamhet, så även Exiles, men vi har väldigt få som kämpar sig fram till en plats i seniorlaget och endast en klubb har som bekant ett B-lag där unga vuxna kan spela regelbundet och utvecklas.

Vi får fortsätta diskussionen om spelnivån vid ett senare tilllfälle. Under tiden ser det ut som om Exiles och Enköping får utkämpa ett rätt så tunt SM.

VM i Frankrike

VM har kommit igång och ser ut att vara en stor publikframgång. Bästa matchen hittills har varit Wales – Fiji där Wales fick gräva djupt för att skrapa en seger. Största besvikelsen har varit Argentina som låtit sig snärjas av turneringens minst kreativa lag, England. Imponerande har varit Frankrike, Irland och Sydafrika, som lämnat bl.a. Skottland och NZ att kämpa vidare i motlut. Sexton lag har visat upp sig hittills. Kuggfråga: Vilka två av dessa lag har hittills inte gjort ett enda försök? Svar: England och Skottland!