Ett år efter Pingvin är det nu Exiles tur att passera 60-årsstrecket. Pingvin firade sitt jubileum med att vinna SM för herrar och jag gissar att Exiles vill fira 60-årsdagen på samma sätt.

Men i morgon skall Exiles fira jubileet med en inbjudningsmatch mot min gamla klubb i Edinburgh, Heriot´s RFC. Det är visserligen 61 år sedan jag spelade för dem, men Exiles har hållit kontakt med dem och under årens lopp har de spelat 5 matcher sinsemellan. Heriot´s Blues spelar på högsta amatörnivå i Skottland. Det här är första gången vi spelar mot deras A-lag och det blir således en chans att se hur ett svenskt lag klarar sig mot ett av de ledande lagen på jämförbar nivå. Vi har spelat jämna matcher mot deras B-lag förut och tror att vi kan bjuda på hyfsat motstånd även på denna högre nivå. Exiles ställer upp med sitt starkaste lag och det lär även besökarna göra. Kl. 18 på lördag får vi se hur drabbningen gick.

Jag har också instiftat en minnespokal till Hamish More, en av Heriot´s mest framstående rugby- och cricketspelare genom tiderna. Han var min bäste vän i 70 år, gudfar till Hamish Mabon som fortfarande spelar för Exiles B-lag efter 40 år och 500 försök . Den skotske Hamish spelad t o m ett par matcher för Exiles 1968 på sin bröllopsresa. Nej, han var inte registrerad och jag hoppas att SRF kan acceptera att ”brottet” är preskriberat efter 55 år. Hamish dog förra året, 81 år, och både Heriot´s och Exiles ansåg att det vore en bra idé att minnas honom på detta sätt.

Hammarby har generöst åtagit sig att spela sina matcher på Gubbängens B-plan i morgon och det har gett Exiles möjlighet att härja fritt på A-planen hela eftermiddagen. Deras U18 lag spelar mot Enköping och det var meningen att Babas och damerna skulle ha seriematcher.

Herrarnas Allsvenskan har bara en match, Lugi – Spartacus, men den kan bli rätt spännande. Spartacus har imponerat i år. De hade ett visst avstånd till Göteborg i seriens inledning och hade lite otur i sjumanna. Knappa förluster mot Malmö och Enköping innebar att de bara slutade som fyra, men om bollen hade stutsatt åt annat håll ett par gånger hade de mycket väl kunnat komma tvåa. Trots att Lugi släppte in många poäng på slutet spelade de i stort sett bra mot Exiles. Matchen bör bli jämn och jag vågar inte peka ut en segrare.

Fortsätter vi med herrarna i Div 1 var det meningen att både Hammarby – Erikslund och Babas – Uppsala skulle spela på Gubbängen. Men på fredag kväll kom besked om att Uppsala inte kan få ihop ett lag. Mycket svagt från Uppsala som hittills haft en hyfsad säsong, men här blir det w.o. Div 1 har hittills varit en trevlig liten serie där åtminstone tre av de fyra lagen slagits om segern. Och bottenlaget Babas räddade sin ära genom att slå ledande Erikslund 39 – 15 förra veckan. Hammarby har visat en positiv utveckling på sistone medan Erikslund som slutade sist i SM för Sjumanna kanske har varit lite vacklande. Det skulle inte förvåna mig om Hammarby tar en knapp seger. Babas började serien med sex förluster men med ett något starkare lag slog de, som nämndes, Erikslund med viss marginal förra veckan. Deras lag är relativt starkt framöver och det är väldigt tråkigt att Uppsala nu lämnar w.o. när de såg ut att vara något starkare än på länge.

Nu är det damernas tur att inleda höstsäsongen utan en inte alltför påfrestande vårsäsong omfattande tre matcher. Enköping och Exiles har kammat hem 15 poäng från de tre matcherna och har en klar ledning. Enköping, som vann SM-Sjumanna mycket knappt mot Vänersborg för ett par veckor sedan, är nog favoriter i år. De möter Göteborg som numera tillhör mittskiktet och de bör kunna vinna med viss marginal. Hammarby, som hittills tillhört de svagare lagen möter Exiles och även här är det troligt att Exiles tar hem segern. Matchen Vänersborg – Skåne damer hänger på frågan om vilket lag skåningarna kan få ihop till den långa resan till Vänersborg. Det finns tecken på att de tre skånska lagen kanske inte blir ett enda lag så länge till; om så är fallet blir det nog hemmalaget som avancerar i tabellen. Till sist har vi Södertälje/ Kalmar – Uppsala/Berserkers, de två bottenlagen. Den första kombinationen bör kunna utnyttja Kalmars snabba spelare for att springa ifrån motståndarna.