Sverige återvänder till Trophynivån efter en kort sejour på Grand Prix förra året. Men de minnesgoda vet att Sverige gjorde bra ifrån sig på fjärde omgången i fjol i Lodz när de slog Frankrike och endast förlorade efter förlängning mot England. Dessa insatser innebar att vi slutade elva i Grand Prix och spelmässigt behöll vår plats på denna högsta nivå. Men som (förutbestämd) belöning för att ha ordnat en spelomgång fick Polen som kom 12:a och sist stanna och Sverige åkte ur. Det blev Rumänien, som Sverige slagit flera gånger på senare år, som vann Trophy och nu flyttas upp till Grund Prix.

Vilka är nu Sveriges motståndare i Zagreb den 15/16 juni och i Zenica (Bosnia-Herzegovina) två veckor senare? Förra året slog Rumänien Litauen knappt medan Belgien slog Israel om tredje plats. Dessa senare tre är alla med i bilden i år men det lär bli en ganska jämn turnering. Luxemburg, Ukraina, Tjeckien, Lettland och Danmark kan också förväntas bjuda på hårt motstånd. Intressant att Cypern, som i flera år varit bland de bästa på denna nivå åkte ned till konferensnivån 2019.

Frågan är hur bra Sverige är och vilka chanser de har att vinna turneringen? De har haft några samlingar och har spelat i en sjumannaturnering i Rovigo, Italien.

Sverige kom trea mot motståndare av vilka några var något starkare än på Trophynivån. Laget som publicerats i dag behåller 10 spelare som var med i Rovigo och ersätter två med Tobias Borg och Fredric Austa.. Tobias är enligt min uppfattning given och Fredric Austa gjorde hyfsat ifrån sig förra året.

Jag tycker att vårt lag kan förbättras ytterligare men jag drar mig för att nämna vilka som bör lämna bland de uttagna. Jag har sett många svenska matcher i år, både 7s och 15s, och jag skulle hitta en plats för James Derbyshire och Sean Burke från Exiles, och Robin Fransson från Enköping. Både ”Darbs” och Sean har haft skadeproblem de senaste åren men båda har varit outstanding i Allsvenskan i år där Exiles gjort 85 poäng per match. Exiles har också vunnit alla sina sjumanna matcher. Robin har jag inte sett så mycket av i år, men jag vet att han har satsat på sjumanna.  Forwards skulle också kunna förstärkas med Sami Paulsson. Och om man vill ha en joker med i bilden, som 12:e eller 13:e man, kunde man fundera på Tim Johansson, numera Exiles. Han är relativt vältränad, har fortfarande blick för spelet, och är omöjlig att stoppa om han får bollen med 20 – 30 m. till mållinjen. Fyra försök i veckan talar sitt tydliga språk.

Pool A innehåller Sverige, Luxemburg, Lettland och Bosnia-Herzegovina. Vi är seedade etta och bör kunna vinna dessa matcher. Då kommer vi att i kvarten möta landet som rankas nr 8 i poolspelet, dvs det näst bästa land bland dem som kommer på 3dje plats. Inte heller det motståndet verkar oöverkomligt och då är vi framme vid semifinalen. Då börjar livets allvar.

Damerna börjar spela på Trophynivå redan nu på lördag. Här är det skillnad jämfört med killarna – två upp och två ned – vilket utökar rörligheten.

Sverige åkte ur Grand Prix 2017 tillsammans med Nederländerna men lyckades inte ta sig tillbaka 2018. Där var det Ukraina som knep andra platsen och åkte upp till Grand Prix tillsammans med Nederländerna. Sverige kom trea i fjol efter en enligt min uppfattning mindre övertygande prestation. Tyskland och lite oväntat Portugal fick lämna Grand Prix och är nu seedade etta i två av poolgrupperna, Sverige är seedat etta i pool C där de möter Rumänien, Norge och Israel. Rumänien bör erbjuda hårdast motstånd, men förhoppningsvis slår vi alla tre. Då möter vi tvåan i pool B, troligtvis Finland. Även där är vi nog knappa favoriter och då är vi framme vid semifinalen, Och, i likhet med killarna, är det även här som livets allvar tar vid.

Laget meddelades i går och liksom tidigare är det några namn som saknas. Det vore trevligt om vi finge veta vilka som är skadade, vilka som har andra åtaganden och vilka som har lagt av. Naturligtvis fattas Tova Derk, men hon har kanske annat för sig numera och jag undrar vart Minoanna Nunstedt tagit vägen. De två bästa lagen de senaste åren (Exiles & Vänersborg) som är dessutom ledande i årets SM har fått en spelare vardera i truppen. Det går rykten om att det har funnits en schism inom Vänersborg och det kan förklara en del av bortfallet. Sammanlagt nio klubbar ingår i truppen.

Landslaget har samlats några gånger och har spelat med viss framgång i olika turneringar. I Nancy nådde de final mot Sydafrikas utvecklingslag; efter en mycket stark försvarsinsats var det fortfarande 0 – 0 i halvtid, men Sydafrika drog ifrån i andra halvlek då de svenska krafterna sinade. För ett par veckor sedan spelade Sverige (a k a Rambling Jesters) i en turnering i Broadstreet, England. De kom fyra av fem lag, men motståndet var rätt starkt.

Jag har skrivit tidigare om vilka brister jag såg i laget förra året och jag tänker inte upprepa dessa. Förhoppningsvis kan de få igång ett bättre passningsspel i stället för att alla springer tills de blir tacklade. Vi håller som alltid tummarna för att tjejerna klarar sig bra,