Ett par Allsvenska matcher i helgen. Totalt 27 spelade seriematcher hittills i år. Kan vara ny bottennotering när året är slut.

Stormatchen är naturligtvis Pingvin vs Exiles där båda lagen f f g i år får visa vad de går för. Exiles ställer upp med ett starkt lag, i synnerhet klungan, även om de fortfarande har många spelare som inte är tillgängliga. De har som bekant fullständigt demolerat de övriga fyra lagen men det blir nog inte 85 poäng nere i Trelleborg.  Pingvin har sju importerade spelare i år från Georgien, NZ och fr o m förra veckan Matthew Keane från Nordirland, som var en nyckelspelare för ett par år sedan. Dessa nykomlingar har ju petat ut ett antal lovande unga svenska spelare och man undrar vad som händer om de får sitta på bänken säsongen ut.  Samma sak gäller i mindre utsträckning för Exiles, men här får alla åtminstone spela varje vecka då Exiles har två lag.

Det har skett en förändring i ledningen för Tävlingskommittén (TK) och man kan tycka att det inte är en sekund för tidigt. Samspelet mellan seriesystemet och internationella åtaganden har skötts bedrövligt av TK med massor av helt onödiga dubbleringar och inbyggda konflikter.

Systemet har förvärrats av att de olika förbundskaptenerna tycks sakna förmåga att kommunicera med klubbarna när de vill ta spelare i anspråk. Alla tycks värna sitt eget lilla revir och struntar i att lösa eventuella konflikter mellan klubb och landslag. Och detta sker med stöd av den som utsetts som övergripande ansvarig för landslagen, Anna-Lena Swartz. Senaste aspekterna på detta är ett brev från sjumannaledaren Massey Tuhakaraina som förbjudit spelarna att delta i serien denna vecka. Detta utan att diskutera med Klubbarna och i strid mot SRFs bestämmelser. Om de spelar för klubben så kommer de att uteslutas ur truppen till nästa veckas Europatrophy. Detta har skett med Swartz´ fulla stöd. Massey är vad jag vet en duktig teknisk tränare men detta är bara den senaste bekräftelsen på att hans mellanmänskliga färdigheter är obefintliga.

Problemet kommer att dyka upp på nytt när det gäller damerna. Det har tydligen beslutats att inga som tagits ut till andra omgången av Europatrophy veckan därpå får spela i SM-finalen veckan innan. Detta är andra året i följd som SM-finalen, som går i TV, stympas. Än en gång i strid mot SRFs stadgar,

Inga av de inblandade ledarna är valda på årsmötet eller ingår i förbundsstyrelsen, de verkar vara kvarlevor från tidigare styrelser. Det vore på sin plats för den nyvalda styrelsen att skriftligen bekräfta att de ställer sig bakom de inblandades agerande som så ofta strider mot förbundets stadgar. Det handlar om Mobbs-Smith, Tuhakaraina, Njuru och inte minst Swartz som har det övergripande ansvaret. Vissa seriematcher har redan avgjorts genom att nyckelspelare saknats och det enda laget som drabbas av Tuhakarainas         ultimatum denna vecka är Exiles i deras nyckelmatch mot Pingvin. Men det har Tuhakaraina ingen aning om, han verkar leva i sin egen bubbla där han anser sig kunna bestämma allting själv.

Handling krävs från SRF ock TK, nuvarande situationen får inte fortsätta.

Nåväl, efter detta långa utlägg, hur kommer det att gå i matchen Pingvin – Exiles? Jag tror att Exiles är tillräckligt starka för att vinna men jag är lite orolig för utfallet. Det är lite för lätt att försvara den smala spelplanen och att slå in sparkar från långt håll samt mindre lätt att värja sig mot domare som blåser straff ungefär var tredje minut, antingen jämnt fördelat eller med kraftig slagsida åt ena hållet. Alla dessa faktorer kan leda till att ett väntat resultat uteblir.

Den andra matchen i helgen, Göteborg vs Hammarby, är också viktig för båda lagen. Södertälje fick böter och slutspelsförbud efter sin w.o., vilket innebär att Göteborg, Hammarby och Enköping troligtvis slås om två slutspelsplatser. Deras matcher sinsemellan har varit mycket jämna och så blir antagligen även denna. Göteborg en liten fördel med hemmaplan.