Två matcher i Superserien om tre veckor, sjumanna-SM första veckan i augusti, men i övrigt tar 15-manna rugby en paus på 10 veckor. Vi har inte tillräckligt med lag för att rättfärdiga en säsong från maj till oktober. Redan nu är det samma lag som möts gång på gång på gång.

Två matcher spelades i Superserien i helgen. De två svagare lagen möttes samt de två starkare lagen. Enköping och Pingvin tillhör tyvärr den första kategorin och deras match gjorde lite för att ändra omdömet. Det blev jämnt i första halvlek, 15 – 12 till hemmalaget Enköping. Därefter fick Enköping ett ryck där de gjorde tre försök och drog ifrån till 34 – 12 då 22” återstod. Därefter blev det en seg affär då Enköping lade av och Pingvin hade lite att erbjuda. Nu har vi sett alla nya spelare som klubbarna anskaffade i år, men inget tyder på att dessa nämnvärt höjt standarden på lagen. Fyllt luckorna men inte mycket mera. Elias Granath återvände från studierna och gjorde bra ifrån sig, likaså Wannerberg som hade varit med om Sveriges sjumanna lag. Stommen i det gamla gardet syns inte hos Enköping även om Proos gjorde en trevande insats då han kom in med 8” kvar. Ärligt talat tror jag inte att dessa två lag presterar på en högre nivå än allsvenska matchen mellan Hammarby och Exiles B några dagar innan.

Exiles hade vunnit sina fyra matcher lätt med 5 poäng varje gång, medan Spartacus hade också tre femmor och en poäng för fyra försök mot Exiles. 20 mot 16 poäng således inför drabbningen i Stockholm. Spartacus började bra även om Exiles för det mesta hade ett övertag. Det blev dock 10 – 12 till bortalaget strax före halvtid och det blev skrämselhicka för Exiles efter 52” då en av Exiles pelare fick ett rött kort efter en mycket märklig tackling. Vi får se vad disciplinnämnden kommer fram till.

Hur som helst, Exiles skärpte sig med 14 man och vann resten av matchen 36 – 5. Exiles hade en mycket starkare bänk och även med 7 man i klungan dominerade de de fasta situationerna. Jag blev imponerad av det jobb som Exiles andra led Jérémy Viala och Liam Ryderfelt presterade i anfall och försvar. Spartacus har bra backar och är klar tvåa i Sverige just nu, men deras klunga håller inte riktigt måttet. Exiles hade 6 – 7 av sina bästa spelare borta och om de mot förmodan får ihop allihopa någon gång blir det inte roligt för motståndarna.

Jag är naturligtvis glad om det går bra för Exiles och det gör det för närvarande. De leder Superserien och Norra delen av Allsvenskan för både damer och herrar. Vi får se om de kan hålla dessa positioner fram till säsongens slut.

Efter många om och men blir det Enköping som tar hand om sjumanna SM. Det bör gå bra, de har två spelplaner och är vana vid att arrangera evenemang. Det har också bestämts att det inte blir någon kvalificering. Med två planer och två dagar klarar man lätt 2 x 12 lag och så många lag har vi inte i Sverige.