Exiles spelar sin 20:e SM-final i rad de två närmaste veckorna. De har spelat varje final sedan 2001 och av de redan avklarade har Exiles vunnit 13, förlorat en mot Vänersborg resp Pingvin samt fyra mot Enköping.  Sedan 2012 har de vunnit 8 i rad. Vinner de i år blir det en hård satsning på 10 i rad 2021 för att matcha Pingvin (1991 – 2000) och Enköping som vann 16 gånger på 18 år (1973 – 1990) inklusive 11 SM i rad.

Icke oväntat vann Exiles sin semifinal mot Hammarby 50 – 6, medan i en betydligt tuffare match gjorde Troján comeback i andra halvlek för att slå Enköping 29 – 24. Som framgår av första stycket är Enköping en av Sveriges ledande klubbar genom tiderna medan Troján, som bildades 1956, aldrig varit i närheten av ett SM-tecken.Hammarby hade skrapat ihop ett undermåligt lag förra veckan som blev helt överkört av Troján. Lyckligtvis fick de tillbaka flera skickliga spelare till dagens semifinal där de kämpade oavbrutet trots att utfallet var rätt givet. Traditionsenligt ösregnade det i år men bollhanteringen höll en hygglig nivå. Det blev för det mesta enkelriktad trafik då Exiles klunga dominerade men Hammarbys kedja försvarade sig på ett bra sätt och de släppte bara in tre försök före halvtid, samtidigt som de noterade två straffsparkar. Det blev således bara 19 – 6 i pausen. Efteråt blev försvarsluckorna större men hela bänkens deltagande innebar att passningsprecisionen minskade något. Hammarby kämpade dock in i det sista och försvarade sin mållinje de sista 12 minuterna. Slutresultatet 50 – 6 och sju olika Exiles spelare stod för de åtta försöken. Nu spelar Hammarby om bronsmedaljen. Rami höll ett bra grepp om matchen, det verkar som om spelare och domare får en allt bättre gemensam uppfattning om vad spelet går ut på.

Sedan var det dags för veckans höjdpunkt, ett tredje möte mellan jämnstarka Troján och Enköping. Min uppfattning var att Troján var en aning starkare och att hemmaplan kunde vara avgörande. Det såg inte ut så i början då Enköping pressade och gick till pausen med en 3 – 17 ledning. Trojáns klunga drev över efter 45” och minskade glappet till 7 poäng. Men Enköpings kända svagheter i klungan och på bänken ledde till en katastrofal period från 55” till 63” då Trojáns klunga svarade för tre försök och 19 poäng. 29 – 17 med 15” minuter kvar men Enköping såg aldrig riktigt ut som om de skulle hinna ikapp. Bobby Nave stod för ett soloförsök med 5” kvar men närmare än 5 poäng kom de aldrig. På det stora hela vann Troján en knapp men rättvis seger.

De senaste årens dominant möter således årets uppstickare i det som kan bli två spännande finalmatcher. Jag återkommer med en matchanalys längre fram i veckan.

Damernas semifinaler blev mindre spännande då Enköping och Skåne Ladies hade 30 poäng tillgodo mot Göteborg resp. Uppsala/Berserkers. I avsaknad av flera ledande damlag är det nu en Upplandskombination som möter motsvarande från Skåne. Enköping dock klara favoriter.