Endast enstaka matcher för att fastställa finalisterna. Söderifrån verkar Skåne Ladies och Göteborg vara jämnstarka, men det blir Göteborg som får åka upp och möta Enköping. Dessa har plockat ihop ett lag som varit helt överlägset de två andra klubbarna norröver och det återstår nu att se om Göteborg kan bjuda på bättre motstånd än i norr. Glappet blir nog mindre men det bör fortfarande bli en relativt bekväm eftermiddag för hemmalaget. Skåne hemma får inget besvär alls av Uppsala/Berserkers.

På herrsidan har konkurrensen varit hårdare. Exiles vann till sist grundserien men tappade 3 poäng under de tre första matcherna. Hammarby fick en enda poäng men under första hälften av grundserien gjorde de 8 försök. Troján började bra, kom av sig något men kom tvåa ändå och knep hemmaplan mot Enköping.

Hammarby har börjat bra på senare år men tenderar att slocknat på slutet. Så även i år fast de lär ha haft lite otur med förkylningar och rädsla för viruset. Exiles har nu i princip sitt starkaste lag och även om ett par med mindre skavanker fått ledigt nu på lördag är huvudproblemet vilka som skall få plats i truppen. Regn räknat som vanligt. Otänkbart dock att Hammarby vinner denna match.

Matchen mellan Troján och Enköping är betydligt intressantare emellertid. Troján vann med en poäng hemma och ledde med en poäng då fem minuter återstod i Enköping innan hemmalaget lyckades rädda situationen. Det blir en ny jämn match men jag lutar åt att det blir Troján som går till final. Troján kämpade hårt mot ett starkt Exiles lag i Stockholm och låg under, dock kanske tursamt, med endast 17 – 14 i halvtid men orkade inte i andra halvlek och till sist blev det 53 – 14 till Exiles. Ytligt sett låg Enköping bättre till förra veckan när de förlorade endast 23 – 40 mot Exiles och låg under 23 – 27 då 15 minuter återstod. Jag tror att det är en felaktig syn på tillvaron. Exiles dominerade helt första halvlek och slarv innebar att det bara blev 27 – 6 i halvtid. Exiles vann straffstatistiken 7 – 3 och det var sällan Enköping tog sig ur sin egen planhalva. Intressant var att under de 25 minuter i början på andra halvlek då Enköping gick fram till 23 – 27 vann de straffstatistiken 10 – 1. Under den perioden fortsatte Exiles att helt dominera klungor och inkast och hade en rad bra anfall, men det är svårt att hävda sig när man ger bort en straff varannan minut. De sista minuterna hade Enköping gjort sitt inkl. ”uncontested scrums” och Exiles kunde dra ifrån igen. Men även då var straffarna 3 – 1 till Enköping, totalt 16 – 9 under hela matchen. Imran skötte matchen hyfsat, med kanske ett par misstag i andra halvlek, men Exiles måste fortsätta att analysera varför de straffas så ofta.

Tillbaka till helgens Troján – Enköping tror jag att Troján har en starkare klunga där Enköping får svårt att kompensera för ett svagt första led och egentligen bara en som hoppar vid inkasten. Kedjorna är nog jämnstarka men Troján har åtminstone en snabbare anfallare. Det ser ut att regna även i Norrköping vilket kan ge en ny straffsparkstävling.

Matchen skall streamas i Norrköping, Exiles behärskar fortfarande inte den tekniken.