Kanogo har efter en minutiös bevakning av svensk rugby i år, överläggningar med klubbtränare och kontakter med scouter som följer svenskar i utlandet fått fram det bästa som svensk rugby kan uppbringa. Obs! Tyvärr är inget av detta sant.

Kanogos XV består i stället av den sedvanliga blandningen av bra spelare, halvbra spelare och mindre bra spelare som tillsammans är kanske 40 poäng sämre än det jag skulle uppfatta som vårt bästa lag. Truppen består av 6 spelare från Sveriges två överlägset bästa lag, 6 från övriga Allsvenska lag, 6 från Div. 1, Div. 2 och icke-serieklubbar och 5 från utlandet.

Två av dessa ”utlänningar” uppges spela för Landsdowne, en toppklubb från Irland, men deras namn finns inte bland de 34 spelare som ingår i klubbens A-lags trupp. En spelar på universitetsnivå i Paris, en spelar i en lägre universitetsserie i England och en spelar i London i en serie på Englands 7:e serienivå.

Flera av de inhemska spelarna har knappt spelat någon match sedan sex veckor tillbaka och dessa har mest varit närmare nybörjar- än landslagsnivån. Jag värderar styrkan hos det uttagna laget till Allsvenskans nedersta halva. 

De två närmaste veckorna spelar Kanogos XV mot Lettland (b.) och Luxemburg (h.). Resultaten hittills i Sveriges grupp är: 

Tjeckien– Ungern. 64 – 0

Ungern – Lettland 38 – 13

Luxemburg – Tjeckien 7 – 36

Jag har tittat på alla tre och det är klart att Tjeckien är två klasser bättre än de andra. De är ett nytt, ungt lag som tydligen förnyat sig efter den utskåpning de fick på Trophynivån förra året. Uppenbarligen vill de återvända snarast och Sverige är nog det enda lag som kan bjuda på motstånd. Notera att jag skriver Sverige, ej Kanogos XV.

Ungern blev utklassat av Tjeckien men reste sig och vann övertygande mot Lettland. Det tyder på att Lettland är ungefär på samma nivå som förra året då ett Kanogo lag slog dem med 50 poäng. Nu har de hemmaplan och resultatet på lördag bör bli något mindre. Den 2 november blir det Luxemburg i Malmö. Luxemburg verkade vara sämre än för ett par sedan, Tjeckien hade dock redan sina fyra försök i första halvlek och det blev jämnare efter pausen. Ett Kanogo XV bör kunna slå även Luxemburg och då har vi förhoppningsvis 9 – 10 poäng inför våren 2020. Men då kommer Tjeckien där ett Kanogo XV inte räcker till.

Bottom of Form

Top of Form

Bottom of Form

Top of Form

Bottom of Form