Ny erfaren skotsk förbundskapten för damernas 15-manna. Kan vara bra men jag hoppas hon har möjlighet att följa hur spelet utvecklas i Sverige. Det finns klara positiva tecken enligt min uppfattning. Sverige ingår i en mini EM-Trophy mot Finland, Tjeckien och Schweiz. Förra veckan spelade Finland oavgjort 5 – 5 mot Tjeckien, rankat 56:e och sist i världen. Finland spelar nu mot Pingvin och Sverige om ett par veckor. Detta är en grupp vi borde vinna. Ett hyfsat lag är uttaget, men det är helt klart att några av våra bästa spelare fattas. Är de skadade, otillgängliga eller ratade? Vi borde få veta varför vissa är borta.

Däremot är det dags för förnyelse när det gäller 7-manna. De har gått bakåt de två senaste åren och det är svårt att förstå vari den tekniska träningen består. Utsparkar, målsparkar och även inkast och ställklungar var alla rätt undermåliga i år. För att inte prata om spelstrategin.

På herrsidan har SRF efterlyst en ny 7-manna tränare. Det var för över två månader sedan men än så länge inga tecken på en utnämning.

När det gäller 15-manna är utvecklingen skrattretande. Sverige spelar mot Lettland om 8 dagar men inga träningspass har hållits och ett antal icke-namngivna spelare har kallats till en enda sammankomst nu på söndag på Bosön. Vi får inte ens veta vilka som håller i truppen men det verkar vara Anna-Lena Swartz, Neil Johnson och Kanogo Njuru. Inga av dessa lär titta på annat än sina egna lag som inte precis rosat marknaden. Göteborg kom visserligen trea på SM men i sina sex matcher mot Exiles/Pingvin släppte de in 301 poäng och presterade 2 försök. Motsvarande siffror för Hammarby var 276 poäng i baken och 2 gjorda försök på  fyra matcher. Troján kom som bekant 2:a i Div. 1 N.

Sista gången Sverige spelade en landskamp, mot Ukraina i maj, startade vi med 7 spelare från utlandet. Sedan fanns fyra spelare från Troján, Göteborg och Hammarby, två från Exiles och två från Södertälje (nedflyttade). Inga från Pingvin eller Enköping. Ett pinsamt urval med doft av favorisering av de egna spelarna. Att nu hemlighålla de uttagna är ett tydligt tecken på att de vet att deras urval inte kommer att uppfattas som seriöst eller representativt. Tills vidare kommer jag att beteckna laget som en Kanogo XV. Det kan räcka för att slå ett Lettland, som förlorade 38 – 13 i helgen mot Ungern, men kommer inte att räcka för att slå Tjeckien i maj nästa år. En Kanogo XV kan också få problem mot Ungern som har hemmamatch i maj.

Moldavien fortsatte för resten på sin utförsbacke när de förlorade 20 – 15 mot Finland i Conference 2 N i veckan. Bra kämpat Finland, det går framåt.