Det händer en del som berör Sverige. Mest intressant är publiceringen av matchdagarna för Conference N 1 2019 – 2020. Sveriges matchschema är följande:

26.10 Lettland – Sverige

2.11   Sverige – Luxemburg

9.5     Sverige – Tjeckien

16.5   Ungern –  Sverige

Jag vet inte om det är tur eller skicklighet från förbundets sida men detta är ett utmärkt schema, inte minst det faktum att vi har hemmamatch mot Tjeckien, troligtvis vår starkaste motståndare.

SM är slut i september och sedan finns tre veckoslut för distrikts- och uttagningsmatcher som förberedelse inför höstens två matcher. Även vårens matcher är välplacerade. Har vi bra förberedelser, vettiga uttagningar och en kompetent administration kan vi utan tvekan vinna dessa fyra matcher och flytta upp till Trophynivån. Det bör dock påpekas att vi inte uppfyllt dessa tre förutsättningar på mycket länge. Låt inte eländet fortgå ytterligare en säsong!

Europa U18 pojkar har genomförts i helgen. Samtliga lag hästlängder före det Sverige U18 lag som i juni kom på 7:e plats i den lägre Trophyserien. Med dagens nivå i Sverige vet jag inte om vi skall delta i Europa.

Europa U18 flickor spelas om två veckor i en enda grupp om 16 länder. Det finns 2/3 andra nybörjarlag som Sverige kan hävda sig emot men glappet till de länder där många flickor spelar rugby är enormt. Även här ser jag ingen anledning att delta i Europa med antalet spelare och standarden vi kan uppbringa.

Rugby Europe har sedan ett par år försökt få igång en Trophynivå för XV-manna damer. Förra året blev det en stympad turnering med Tjeckien, Schweiz och Finland och jag uttryckte redan då att Sverige borde ha varit med. Nu har de lyckligtvis valt att ställa upp och spelar enligt följande:

2.11     Sverige – Finland

16.11  Tjeckien – Sverige

9.5.      Sverige – Schweiz

(Som framgår av tablåerna har Sverige dubbla landskamper på hemmaplan den 2.11 och den 9.5. Dags att ordna två riktiga rugbyfester!)

Detta är en bra chans för Sverige att på nytt etablera sig på XV-manna nivå. De bör kunna vinna denna miniserie och sedan får vi se hur seriesystemet utvecklas. Den drivande kraften har varit Spanien som 2019 ordnade en mini- Championship  med fyra deltagande nationer: Spanien, Ryssland, Tyskland och Nederländerna. Spanien vann lätt.

Det innebär att det för närvarande finns 8 lag i Europa. De sex nationerna avskyr Europa som pesten och föredrar att spela sinsemellan utan nedflyttning. Elefanten i rummet är att de vet att Spanien kan slå åtminstone två av dessa. Men 6N drar in sina horn på alla nivåer då övriga europeiska lag hotar att slå dem.