Serierna

Fem seriematcher spelade, fyra lätta segrar och en jämn kamp. Som rapporterats tidigare vann Pingvin lätt mot Enköping, medan Södertälje vann med ett nödrop mot Hammarby. Exiles är fortfarande upprörda över sitt besök i Göteborg. De vann lätt men endast efter en spelare fick en hjärnskakning, en annan fick ett knytnävslag av Göteborgs bosniska problembarn, som krävde fyra stygn i ansiktet, och två tonåringar med gula resp. röda kort för höga tacklingar. Jag hade hört att domaren var en katastrof i båda riktningarna, Göteborg fick också två gula kort, men det lär ha varit en strid ström av straffar mot Exiles, därav deras relativt låga poängtal. Deprimerande. Jag vet inte vem domaren var, men jag hoppas att Exiles framför klagomål till den domaransvarige. Med fem matcher spelade över två dagar var det kanske inte för mycket begärt att domarkåren ställde upp med bra domare till samtliga matcher.

På söndag hade vi en match i Div. 1 S. där Kalmar Södra reste till Malmö och slog hemmalaget 59 – 0. Kalmar är en bra, ung förening som utvecklas positivt men att tidigare svenska mästare Malmö (nåväl, för länge sedan) förlorar med så pass stora siffror och hamnar sist i en rätt beskedlig serie är mycket oroväckande.

Så till dagens stora match i Div. 1 N. mellan serieledande Troján och Exiles B. Troján vann en jämn match på hemmaplan med 24 – 17 och har i övrigt slagit de tre övriga lagen med stora siffror. Troján har genomgående haft en mycket positiv ton på sin hemsida i år och Exiles räknade med att de skulle komma till Stockholm laddade till tänderna.

Det blev inte så. Troján kom med 17 man där ett par tre landslagsmän fattades. I dessa 17 ingick 3 – 4 Södertälje spelare, jag antar att det finns ett farmarlagsavtal mellan föreningarna. Trots att Exiles ställde upp med ett genuint B-lag hade de tillräckligt många bra spelare för att helt utklassa Troján, det blev till sist 74 – 15. Deprimerande än en gång. Exiles B kommer nu att vinna Div. 1 N.; deras tre återstående matcher är 2 x Karlstad och 1 x Erikslund.

Troján kommer tvåa och rimligtvis ligger deras ambitioner att återgå till Allsvenskan i spillror. Att komma till seriefinal med knappt fullt lag tyder på att dessa ambitioner redan övergetts.

Robin Fransson

Tråkigast av allt denna vecka har varit informationen om Robins sjukdom. Det har varit känt sedan en tid tillbaka att Robin drabbats av en stroke i matchen mot Hammarby, men ingen har skrivit om det av hänsyn till honom och hans familj. Nu får vi veta att han har tappat synen i ena ögat men verkar vara relativt återställd i övrigt. Det är ofattbart att en vältränad 27-åring skulle drabbas av en stroke, men så har blivit fallet. Robin har varit en av Sveriges bästa spelare under många år, med mängder av fina försök och sparkar för båda landslagen, för Enköping och under en kort period för Exiles. Jag minns särskilt några fantastiska försök i Singapore för Swedish Vikings och detta mot första klassens motståndare. En annan bragd var när han på egen hand tog Enköping till en seger i SM för sjumanna 2017. Med allt hopp ute gjorde han ett briljant individuellt försök, slog in sparken, och snuvade Södertälje på segern i sista sekunden. Min fru och jag har träffat Robin i många rugbysammanhang och han har alltid varit vänlig och trevlig, men hatar att förlora när han kommer ut på plan. Vi har också lärt känna Robins mor, far och fru i samband med diverse rugbyresor och vi lider med dem i denna svåra stund. Hela Exilesklubben hoppas att Robin blir helt återställd och att han kan fortsätta att bidra till svensk rugby på olika sätt.