Allsvensk om gång

Allsvenskan bjuder inte på alltför många spännande matcher, glappet mellan de två bästa lagen och de fyra andra är för stort. Men helgen bjöd på några intressanta inslag. Exiles varierar sitt lag från vecka till vecka, eftersom de har närmare 30 spelare som är aktuella. I dag skickades ett tämligen starkt lag till Göteborg i säsongens första returmatch. Tyvärr skadade det sig Ian Gowland vid uppvärmningen och det gick utför hela vägen därefter. Det blev stop-start med straffar utdelade stup i kvarten. Två Göteborgsspelare fick gula kort och Exiles fick ett gult och ett rött kort. Dessa delades ut till en svensk 18-åring och en svensk 20-åring, båda nybörjare i laget. Exiles chockades helt enkelt över domarens insatser. Det blev en bra match mellan lagen i Stockholm och det är väldigt tråkigt för amatöridrottsmän att resa 500 km för att få en match helt förstörd av en inkompetent domare. Exiles vann till sist 32 – 0 med insatser av ytterligare två svenska ungdomar: två försök av yttern Liam Pallin, 18 år, och ytterligare två av redan etablerat stjärnskott, Theo Karlsson snart 21. Vem behöver utländska spelare när det finns sådana unga svenskar

Besvikelsen hos Exiles leder till en fundering om SRF inte borde spela in alla seriematcher och använda dem som ett diskussionsunderlag inom domarkåren och givetvis mellan domare, spelare och ledare. Det är inte alltid säkert att det är domaren som felat, men denna gång verkar det vara att kritiken enhälligt pekar åt ett håll.

Exiles avslutar grundserien med fyra hemmamatcher inkl. nästa vecka mot Hammarby. En del av A-lagstruppen skall naturligtvis möta Troján i dag, huvudkonkurrenten i Div. 1.

Pingvin hade inga större problem att avfärda ett ungt Enköpingslag, 52 – 10, men släppte in sitt första försök för säsongen. Lite oklart vilka utlänningar som spelade för Pingvin, men fortfarande en stark georgiansk närvaro. Pingvin har nu två hemma och två borta matcher, den sista den avgörande matchen i Stockholm där de har 11 poäng tillgodo mot Exiles.

Som väntat blev det strid på kniven mellan Hammarby och Södertälje. De senare, fortfarande utan Fredrik Enstad, hade genomgående en knapp ledning som de behöll med viss möda till slutet, 20 – 22. Två gula kort till Hammarby.

Södertälje får av kända skäl inte spela semifinal och Göteborg verkar vara knappa favoriter för tredje plats i grundserien. Sista platsen i semi blir en kamp mellan Enköping och Hammarby.

OS-kval

Beslutet att skicka ett lag till OS-kval nästa vecka har väckt starka känslor, främst när det gäller uttagningen. Ett viktigt krav tycks vara att man skall kunna snyta 5.000:- ur näsan med några dagars´ varsel. Framgångar på SM förra veckan verkar dock inte vara meriterande. Trevligt att se att Minonna N. är med, men det påstås att hon inte tränat sedan april och att ytterligare en uttagen hoppade omkring på kryckor förra helgen.

Få kritiker har dock skrivit att Sverige inte var i närheten av att kvalificera sig för detta OS-kval. För att ge sken av inklusivitet fick två lag från Trophy och ett från Conference vara med tillsammans med nio från Championship. Sverige kom femma i Trophy och fick ett erbjudande endast efter många avhopp, vilket jag tidigare beskrivit.

I praktiken är det fem lag som har minsta chans att gå direkt till OS genom att vinna kvalet eller vara en av två som går till ett sista världskval där endast vinnaren tar den tolfte och sista plats i OS. HSBC blev en besvikelse för de europeiska länderna i år. De fyra direkt kvalificerade blev NZ, USA, Kanada och Australien. Platserna 5 -9 gick till Frankrike, England (GB), Ryssland, Irland och Spanien och det är dessa fem som kommer att ställa upp med sitt allra bästa lag i Kazan för att knipa en OS-plats. Frankrike ligger bäst till, medan England och Ryssland imponerat mindre. Det finns en reell chans att England inte tar sig till OS, vilket inte kommer att glädja de walesiska och skotska spelarna som borde ingå i en eventuell slutgiltig GB-trupp.

Dessa fem lag kan alla slå Sverige med 40 poäng. De kommer dock att möta bara Ryssland och England innan de spelar i grupp 9 – 12 där det blir jämnare. Troligtvis bestående av Polen, Tjeckien, Moldavien och Sverige, alla med stora poolförluster i bagaget.