En del aktiviteter i dag även om alla serier är miniserier. Allsvenskan är störst med sex lag fast 10 ledande spelare befinner sig i Portugal med landslaget. Intressant att notera att endast fem av dessa platsar i startuppsättningen, två från de fyra ledande lagen i Sverige 2018. Inte mycket tecken hittills på var de allsvenska lagen befinner sig styrkemässigt. Mästarna sedan 7 år tillbaka, Exiles, startar säsongen traditionellt med flera skadade och andra ej tillgängliga. De har dock gott om spelare och ställer upp med ett starkt lag. Ett par från Hammarby, ett par från Erikslund och Tim Johansson från Enköping, nu med jobb i Stockholm, ändrar Exiles utseende medan Ian Gowland , en av Exiles stora genom tiderna, finns kvar som fullback. De möter Göteborg som kan få svårt på denna nivå. De förlorade med över 50 poäng mot Exiles förra året. Enköping, som inte har några spelare i Portugal, har fått ett par förstärkningar från andra klubbar, bör kunna erbjuda hyfsat motstånd mot Pingvin med tre landslagsmän borta. De har däremot fyra georgier från Helsingborg som bör kunna fylla luckorna. Oklart vilka andra utländska spelare de lyckats locka tillbaka i år. Enköping släppte in över 75 poäng båda gångerna förra året emellertid. Till sist har vi de uppflyttade lagen, Södertälje mot Hammarby. Hemmalaget definitivt försvagade med tre nyckelspelare borta medan Hammarby bara har en. Hammarby lär ha hittat åtskilliga utländska förstärkningar men jag vet inte om dessa dyker upp i morgon.

Tre matcher planerade för Div. 1 N och S; av dessa är två uppskjutna, vilket inte är särskilt imponerande. Sandviken har dykt upp som ett fjärde lag i Div. 2 och två matcher är således planerade för helgen. Det blir således sammanlagt sex seriematcher nu i helgen, två på nybörjarnivån.

Jag har tidigare skrivit kortfattat om ”landskampen ” mot Gibraltar. Det svenska A/B-laget bör kunna vinna med minst 30 poäng mot ett lag som är uteslutet ur Rugby Europa. Laget är nu redovisat. Startuppsättningen har i klungan fyra spelare från Allsvenskan, tre från Div. 1 och en ”utlänning”. De två givna klungaspelarna, Theo Karlsson och Oscar Larsson, finns på bänken. Ofattbart! Bland backarna är det bara Fredrik Enstad som spelar i Sverige. De övriga spelar för det mesta i lägre serier i England och Irland. Något av ett skämt, men jag har anfört liknande synpunkter många gånger tidigare. Roligt att se hur Exiles Jonny Craenen, numera studerande i Belgien, får chansen som uthalv. Kalling-Smith står som både 12 och 13 (kanske en borde vara Björn Aloander) och i avsaknad av riktiga yttrar spelar Callaghan och Millner.

Håll ett öga i dag på Rugby Europa där Ungern spelar mot Luxemburg i Sverigegruppen. Båda två har svängt mycket i spelstyrka på sistone. Ungern har fortfarande en liten chans att vinna Conference 1 N och de kommer som bekant till Norrköping nästa vecka.

Damerna, som bara spelar sjumanna i vår, kommer i gång med SM på olika håll. Skador och flyttningar innebär att de klart bästa de två senaste åren, Exiles och Vänersborg, kan få svårare i år. Vi får se hur kvalspelet utvecklas.

Till sist kommer Stockholms Distrikt igång med sina ungdomsserier. Tre till fyra ungdomslag från Exiles och flera andra föreningar tar sig upp till Uppsala i dag för första omgången. Lycka till.