Åren går och plötsligt har nykomlingarna fyllt 50 år! När Exiles började spela 1964 var svensk rugby ett ganska litet sällskap. Motståndarna var Attila, Älvsjö, Troján, Malmö och Pingvin. Men inom några år var det flera nya som tillkom: Göteborg, Vänersborg, Uppsala, Enköping och Spartacus och rugby började få något slags rikstäckning. På 60-talet var det Malmö som dominerade med 5 SM, deras senaste (sista?) 1967. Attila stack upp 2 gånger, även här kanske för sista gången 1968, medan Exiles och nykomlingen Uppsala (med f.d. Exile Tony de Belder i spetsen) tog en titel vardera.

I början på 70-talet tog Uppsala och Exiles sina andra SM, tillsammans med ytterligare en nykomling, Vänersborg.

Men fr o m 1973 blev det Enköping som dominerade svensk rugby i nästan två årtionden. Under perioden fram till 1990 vann de 16 av 18 titlar med endast Uppsala (1977) och Exiles (1989) som avbröt sviten. Med 11 i rad (1978 – 1988) som längsta serien. Under långa perioder var de t o m obesegrade och det var snack om att de skulle behöva söka sig utomlands för att få något motstånd. Intressant att notera var att nästan alla spelare kom från Enköpingstrakten och att de inte sällan hade ett halvt dussin juniorer i laguppställningen. Det är alltid svårt att jämföra spelargenerationer men jag tror nog att de som varit med länge skulle placera Kari Tapper, Niklas Jaråker, Jonas Toresäter och Mats Asp bland sina bästa svenska spelare genom tiderna.

Ingenting varar för evigt i idrottssammanhang och så har det också varit för Enköping. Pingvin dominerade som bekant under 90-talet med 10 titlar i rad, fast flera av dem vanns med ett nödrop. Efter sekelskiftet har det varit Exiles som varit det ledande herrlaget med 18 SM-finaler i rad och 12 titlar, men det skulle förvåna om de kan upprepa Enköpings bedrift från 70- och 80-talen.

Av de sex finaler som Exiles förlorat på 2000-talet var det Enköping som stod för fyra av dessa. Men det har varit 7 år sedan sist och även om de tog bronset i år skall jag vara snäll och låta bli att nämna med hur mycket de förlorade mot Exiles några veckor innan. Än en gång har de dock ett ungt och lovande lag och vi får hoppas att de med åren blir starkare. Svensk rugby behöver ett konkurrenskraftigt Enköping. Deras damlag har också till och från varit bland de bättre och kan hittills stoltsera med fem titlar.

20 SM till herrarna och 5 till damerna ger 25 vuxna SM, en strålande prestation och även om Exiles håller på att hinna ikapp (15 herr-SM och 10 dam-SM) får vi än så länge tilldela Enköping titeln ”Sveriges bästa rugbyklubb genom tiderna”. Gratulerar på födelsedagen!