De 23 uttagna presenterades i tisdags. Vi får veta i dag eller i morgon vilka som startar.

Sverige 16

Exiles: Theo Karlsson (pelare/flanker), Giga Khanishvili (pelare), “Neex”

Thammavongsa (flanker), Sami Paulsson (flanker)

Pingvin: Erik Sjöbeck (flanker, andra led), Alfred Nordgren (center/ytter)

Enköping: Jonas Grillfors (pelare)

Norrköping: Emil Rådquist (center), Jonas Zengler (flanker/andra led), Henrik Ek (andra led/reserv)

Södertälje: Christopher Nilserius (pelare), Philip Axelsson (klunghalv), Fredrik Enstad (klunghalv, diverse)

Hammarby: Robert Persson (klunghalv)

Uppsala: Nils Holmgren (nr 8)

Spartacus: Jan-Olof Johansson (kratsare)

England/Ireland 7

Anders Nilsson (tredje led)

Arthur Martini (tredje/andra led

Axel Kalling-Smith (center)

Tom Milner (center)

Philip Murphy (uthalv)

Conor Murphy (center)

Nils Murphy (fullback)

Frapperande är att det inte finns en enda andraledsspecialist eller ytter och bara ett alternativ som kratsare, uthalv eller fullback. Jag skulle välja:

 1. Theo Karlsson (Exiles)
 2. Jan-Olof Johansson (Spartacus)
 3. Giga Khanishvili (Exiles)
 4. Arthur Martini (Paris University)
 5. Erik Sjöbeck (Pingvin)
 6. ”Neex” Thammavongsa (Exiles)
 7. Anders Nilsson (Blackheath)
 8. Sami Paulsson (Exiles)
 9. Fredrik Enstad (Södertälje)
 10. Philip Murphy (Dublin University)
 11. Alfred Nordgren (Pingvin)
 12. Axel Kalling-Smith (Sussex University)
 13. Tom Milner (Ilkley)
 14. ???
 15. Nils Murphy (Landsdowne)

Jag har svårt att hitta en fullständig kedja bland de 23, men laget som helhet är något bättre än de flesta svenska lag på senare år. Det finns dock fortfarande allvarliga brister. Den enda kratsaren i truppen är en lätt överviktig 34-åring som i år spelat 4 – 5 matcher (?) för Spartacus i Div. 2 Syd. Både Exiles och Pingvin har två kratsare som är mycket bättre alternativ.

Andra ledet utgör också nödlösningar: Marini och Sjöbeck är både flankers. Marini har spelat ett par gånger som andra ledare för Sverige utan att riktigt övertyga, medan Sjöbäck har i många år spelat flanker för Pingvin men hoppat in ibland i andra ledet. Zengler vore ett alternativ, men han är också mest flanker medan Ek har svårt att få plats i Trojáns lag för att inte prata om landslaget.

Ett bra tredje led enligt min uppfattning. ”Neex” och Sami har varit outstanding på sistone och Anders Nilsson spelar Nr 8 för Blackheath på den tredje nivån i England (den högsta amatörnivån).

Det är svårt att få ihop en komplett uppsättning backar ur de uttagna 23. Fredrik Enstad har haft höftproblem i år och har spelat överallt i kedjan eftersom Södertälje haft en tillfredsställande ersättare som klunghalv (Philipsson). Ett alternativ vore att spela honom som fullback eller rentav ytter och lämna plats åt Philipsson eller Persson. Philip Murphy har gjort hyfsat ifrån sig i år och är i truppen given som uthalv.

Gud vet hur man skall få ihop en slagkraftig kedja. Det finns inga riktiga yttrar och alla kan inte spela som center. Den enda fullbacken i truppen har enligt min uppfattning inte riktigt nått upp till internationell klass.

Av de 7 – 8 på bänken är fyra backar och fyra (svaga) forwards.

Laget är som sagt en aning bättre än på sistone, men det är fortfarande inte mer än 6 – 7 stycken som skulle få plats i mitt bästa aktuella svenska lag om alla stod till förfogande.

Frågan är om det räcker mot Moldavien. Dessa har förlorat 5 matcher i rad, men det har varit mot motståndare som spelar på högre nivå än Sverige. De tycks vara mycket svaga utomlands och resan till Norrköping blir nog inte det lättaste. Det skrivs inte en rad om matchen på T2rugby.com och vi vet inte vad det är för lag de får ihop. Jag tippar trots allt att Sverige vinner med några få poäng.

Men se upp för andra i Conference 2 North. Ukraina fick kämpa hårt förra veckan för att slå Luxemburg som förbättrats avsevärt. Vi möter dem på bortaplan om ett par veckor. Det blir inga lätta matcher i denna grupp.