Vikings spelade kvarten mot en av favoriterna, Tribe 7 från Brisbane, men var aldrig i närheten av att vinna. Det blev till sist 31 – 7. Då flyttade Vikings ned till Shieldturneringen (platserna 5 – 8) och mötte i semifinalen det japanska laget Tamarina. Vikings började bra och ledde ett tag med 28 – 5. Då gjorde Tamarina comeback och med viss nonchalans från svensk sida hann de fram till 28 – 24 innan slutsignalen gick.

Då var Vikings i Shieldfinalen där de mötte Casaruiga Cougars från Darwin, dock med många spelare från öriket. Vikings hade ett visst grepp om spelet och då sekunder återstod ledde de med 19 – 14. Då fick Cougars tag i bollen och efter ett mycket skickligt anfall lades bollen under stolparna då 7 sekunder återstod. Sparken lyckades och Vikings förlorade Shieldfinalen 21 – 19. Det innebar att Vikings kom på sjätte plats i turneringen med många bra lag bakom sig. De bästa lagen höll en standard absolut i nivå med European Grand Prix där förhoppningsvis flera av de svenska behöriga kommer att delta.
Turneringen som helhet vanns av France Development efter förlängning mot Daveta från Fiji med 24 – 21. En dropspark avgjorde. Daveta med en mycket tuff semi mot Tribe 7 bakom sig.
Vikings hade som tidigare noterat tagit in fyra bra spelare från USA och Sydafrika; dessa motsvarade förväntningar som spelare och visade sig vara mycket trevliga unga män. Det var ett nöje att ta in dem i gänget. Truppen som helhet gjorde bra ifrån sig men den svenska publiken ansåg att Vikings bäste spelare var en äldre herre vid namn Ian Gowland. Han gjorde ett par briljanta försök och spelade nog längre än någon annan. Hedersomnämnande får Tobias Borg som visade att han fortfarande kan springa ifrån vem som helst.
Turneringen som helhet? Det märktes att det gjordes försök att göra en massa små besparingar, vilket retade en del i publiken och de deltagande lagen. Spelstandarden var det dock inget fel på.

Tack Anders Svärd för den tid du har lagt ned och den skicklighet du har visat när det gäller att lösa ett otal problem i samband med detta åtagande.