Sverige spelar inte denna vecka men vi får en insikt i den relativa styrkan hos våra konkurrenter. Nu spelar Ungern mot Lettland och veckan därpå åker Sverige till Odessa i Ukraina samtidigt som Lettland möter Litauen. Och efter ytterligare en vecka blir det kanske den avgörande matchen i Conference Grupp 1 N då Litauen möter Ukraina. Då har hälften av de tio matcherna i gruppen spelats och resten kommer till våren.

Det skall erinras att Ukraina hade en katastrofal säsong fram till sommaren då de åkte ur Trophy-nivån, dvs den näst högsta Europeiska turneringen. Deras urstarka klunga var en spillra av sitt forna jag och jag vill minnas att de vann en enda match. Frågan är om de kan skärpa sig och återvända till Trophy-nivån omgående. Ett problem kan ha varit att de rysktalande spelarna som framträdde i de östra delarna av landet inte längre är så pigga på att spela för ett land som genomlider ett inbördeskrig. Sista gången Sverige spelade mot dem för två år sedan hade Sverige ett halvbra lag men blev totalt överkörda och förlorade med över 50 poäng. Ukraina är nog klart sämre nu, men Sverige ställer nog upp med ett ännu sämre lag.
Men innan dess skall Ungern ta emot Lettland i morgon. Även Lettland hade en svag säsong 2016 – 2017. De förlorade stort mot Tjeckien, knappt mot Litauen i snöblåst och ett par plusgrader och slog Luxemburg med några poäng. Sverige ställde upp med sitt sedvanliga B/C-lag och fick stryk 16 – 9 av Lettland i en bedrövlig match.
Ungerna spelade inte dåligt mot Sverige förra veckan, men det var en match som spelades på klubbnivå enligt min uppfattning. Svenska spelare som hade varit mycket bleka i Allsvenskan och lägre serier hade hittat rätt nivå och några såg rätt bra ut. Klungan gick förvisso bakåt men inte tillnärmelsevis så mycket som när hälften av den svenska klungan krossades fullständigt av Enköping veckan innan.

Frågan är om Ungern med fördel av hemmaplan skulle kunna slå Lettland. Det är inte otänkbart, men jag tror att Lettland har för mycket erfarenhet för att förlora denna match. Ta en titt på den i morgon på Rugby Europe TV.