Sverige spelar en landskamp i morgon mot Finland, den första XV-manna på tre år. Av skäl som aldrig redovisats valde Sverige att inte delta i kvalomgången till VM på Irland i år. Kvalet vanns av Spanien som slog Skottland i finalen.

Numera spelas väldigt lite internationell damrugby i världen, det var sammanlagt bara 18 länder som försökte nå de 12 tillgängliga VM-platserna. Sex bra lag och sex utfyllnad skulle jag påstå, många hade knappt spelat några matcher sedan VM:et innan.
Vad har allt detta för betydelse? Frågan är om det över huvud taget finns anledning att satsa på dam XV-manna, om det inte finns några motståndare? De som agerar starkast i Europa är Spanien som fortfarande är förbannade på att 6N inte vill släppa in dem i den årliga turneringen, trots att Spanien bevisligen är bättre än ett par av dem som ingår i 6N. Därför försöker de arrangera ett Europamästerskap på 1 – 2 nivåer för att kunna hota 6N på samma sätt som Georgien och Rumänien gör på herrsidan. För att markera likheten med herrarna aviseras nu en damturnering i feb.-mars nästa år. Problemet är att hitta Europeiska lag som kan spela på den årstiden. Nordeuropa är otänkbart, Frankrike och Italien ingår i 6N. Tyskland och Belgien är kanske alternativ, men i övrigt finns inte mycket att välja på. Den andra nivån, som kunde spelas senare på våren, kunde omfatta Norden och Ryssland, men vad händer med uppflyttning till fel årstid?
Jag har ingen lösning på dessa frågor men det verkar som ingen annan har heller, vi får se vad som händer.

Annars är det roligt att det spelas en landskamp mot våra grannar. Rugby i Finland är nu större än i Sverige (en otänkbar utveckling för några år sedan), så man bör inte ta ut segern i förskott. Finlands herrar slog för resten Norge i veckan med ffg tre kvinnliga domare!

Sveriges lag består icke oväntat av 6 spelare vardera från de två klart bästa klubbarna, det finns tydligen olika uttagningsprinciper för damer och herrar i Sverige. Grattis till de sex Exiles tjejerna och lycka till allihopa i drabbningen.