Poänggörare:  Försök: A. Kalling-Smith 10, A. Loman 5, M. Nilsson 5, T. Karlsson 5, A. Nordmark 5.  Sparkar: M. Nilsson 18 (6 x 2, 2 x 3)

>kom in på plan,  <lämnade plan, (ålder), matcher spelade i Sverige i år, normal position, nuvarande klubb

Uppgifterna mer eller mindre korrekta.

Starters

1. (23) A. Loman, Lugi, hela säsongen, pelare/nr 8

< 75” 2. (25) C. Forsberg, Exiles, hela säsongen, kratsare

< 50” 3. (33) V. Cordes a.k.a. Pettersson, Lugi, 5 matcher som pelare, 3 på bänken

< 75” 4. (22) E. Granath, Newcastle Univ., universitetsserien i England, andra led

< 53” 5. (27) C. Sidgwick, TOEC TOAC FCT, 5:e nivå i Frankrike, andra led

6. (- ) A. Marini, Paris Univ. 5:e nivå i Frankrike, andra led

7. (31) S. Paulsson, Troján, 3:e led., inga matcher i år (skadad)

8. (25) T. Karlsson, Exiles, hela säsongen, nr 8

9. (23) M. Nilsson, Cahors, 6:e nivå i Frankrike, klunghalv (reserv förra veckan)

23. (37) T. Johansson Livonia, enda serien i Lettland, uthalv m. m.

11. (26) A. Nordgren, Malmö 6  ½  matcher, ytter/center, ½ match de senaste 9 veckorna

12. (-) P. Murphy, Watsonians, 4:e nivån i Skottland, center

13. (-) A. Kalling-Smith, RAMs, 3:e nivån i England, center/ytter

14. (21) M. de Chavaille, Atletique Perigourdin, andra nivån i Frankrike, ytter

< 40” 15. (26) S. Ahlbeck, Malmö,  hela säsongen, center 

Bänken

–    16. (31) A. Christersson, Troján, 4 matcher, kratsare/flanker, inga matcher de senaste 8 veckorna

> 75” 17. (31) O. Larsson, Malmö,  5 Pingvin + 1 ½ Malmö, andra led, 1 ½ matcher de senaste 8 veckorna

> 50” 18. (31) P. Stråle Heelge, Livonia, enda serien i Lettland, pelare

> 75” 19. (24) A. Nahas, Erikslund, 7 matcher, pelare, inga matcher de senaste 7 veckorna

> 48” 20. (37) V.P. Iuta Frixell, Exiles, 3 matcher, center, spelat 1 match sedan 10 juni

> 78” 21. (25) L. Ahlgren, Malmö, 5 Pingvin, nr 8, inga matcher de senaste 8 veckorna

> 78”  22. (-) J. Duffy, Monkstown, 6:e nivån på Irland, klunghalv

> 40” 10. (33) R. Fransson, Enköping, hela säsongen, uthalv/fullback

Bra resultat för Sverige. Mitt tips var att Sverige skulle förlora stort, men det var innan jag såg det tjeckiska laget och visste att de skulle få rött kort före pausen. Nästa alla var inhemska spelare med hälften från topplagen Ricany och Sparta Praha. Oftast har de haft 4 – 5 spelare från utlandet och en klunga som tidigare var två klasser bättre än den vi såg igår. När vi slog Tjeckien förra året var vi begeistrade, men det påpekades att de hade haft 8 spelare födda efter sekelskiftet. Någonting har hänt m a o med Tjeckisk rugby, det finns liknande tendenser på damsidan, men det är inte någonting som behöver bekymra oss.

Jag skrev före matchen att drygt en tredjedel av de uttagna 23 knappt hade spelat några matcher på ett par månader.  Lyckligtvis var det få av dessa som startade för Sverige och flera lämnade bänken då endast några minuter återstod och matchen var avgjord. Sverige har c:a 5 – 6 spelare som i dagens läge kan hävda sig på denna nivå: jag tänker i första hand på Loman, Forsberg, Karlsson, Kalling-Smith och till och från Johansson och Nordmark. Det glädjande med matchen var klunghalvan Mattias Nilsson, 23-åringen från långt nere i franska seriesystemet, som gjorde bra ifrån sig i flera avseenden; bra passningsspel, bra höga sparkar, bra målsparkar och bra i öppet spel inkl. ett försök. Han stod för 23 poäng och är nog här för att stanna trots att vi har flera bra spelare i den positionen. Han spelade bra ihop med fenomenet Tim J., 37 åring med en viss rondör som förvånade för femtielfte gången med en fin, varierad match som uthalv. Theo K. , Casper F. och Axel K.-S. var också i bra form och det räckte för att ro segern i hamn. Jag tyckte lite synd om de Chavaille, 21-årig ytter från Frankrike, som aldrig fick chansen att visa vad han går för framåt. Han visade upp ett bra försvar emellertid.

Jag nämner inga namn när det gäller de mindre imponerande spelarna.  Tre klungaspelare var långt ifrån internationell klass, av dessa spelade en från start. Det finns ingen idrottslig förklaring till varför de fick plats i truppen. Hos andra var det uppenbart att de inte hade spelat mycket på sistone. Förbundskaptenen lär titta på alla streamade matcher i Sverige. Jag föreslår att han tittar en gång till för att försöka hitta några nya namn och rensar bort ett halvt dussin från nuvarande uppsättningen.

Som sagt, många positiva saker mot Tjeckien. Sanningens ögonblick kommer dock nästa vecka då Sverige möter Schweiz på bortaplan. Motståndarna ligger nu på 28:e plats i rangordningen och körde över Sverige fullständigt då de möttes för ett år sedan. In med förstärkningar, tack!

Publik i Stockholm 1250, stor omsättning på mat och dryck, hyfsad vinst som helhet, bra gjort Stockholms rugbyförbund!