Vi går mot en rolig och spännande avslutning på samtliga tre serier i Sverige. Det fattas lag förstås, men många har kämpat länge och hårt.

Superserien är inne på sin 10:e omgång med poängställningen Pingvin 33, Exiles 29, Enköping 21 och Troján 3. Enköping har en hängmatch mot Troján som spelas nästa vecka. Samtliga tre aspiranter kan fortfarande vinna serien men om Enköping förlorar mot Exiles i morgon är deras chanser minimala. Om Exiles förlorar är deras chanser också små. Om Pingvin vinner i morgon mot Troján ligger de bra till men måste vinna en av sina två matcher mot Exiles (h) och Enköping (b). Spännande!

Vid lunchtiden på fredag var fortfarande inga laguppställningar redovisade. Vi får hoppas inga nyckelpersoner är borta och att lagen har ungefär samma styrka som den senaste tiden. Exiles är vad jag vet nära samma lag som förra veckan, dvs relativt starkt. De spelade hyfsat mot Troján den gången, men det finns fortfarande mycket att fila på. Det tog 5 minuters tilläggstid innan man till sist fick bonusförsöket. Troján, med nya och inlånade spelare från farmarlaget, spelade bra emellertid, det gick en period på 47” innan man släppte in en enda poäng. Och kom ihåg att Pingvin hade all möda i världen att slå Troján ett par veckor innan med 12 – 8.

Enköping hade däremot otur för en vecka sedan. De var det bättre laget mot Pingvin, var parkerade på Pingvins linje för långa perioder, men förlorade med en straffspark i matchens sista minut.

Mogondagens match är svår att sia om. Både Exiles och Enköping har haft starkare lag för inte så länge sedan. Exiles har en starkare klunga än Enköping men gör fortfarande missar med alldeles för många inkast. De skulle kunna snabba på sitt spel när de har straffar och de bör satsa på taktiska sparkar då Enköping ständigt ligger på off-side linjen i försvar. Enköping är fortfarande väldigt beroende av backarna Tim och Robin, som dock inte är fullt så farliga som tidigare. Det är intressant att notera att Enköping inte gjort ett enda försök under sina två senaste matcher, som de förlorade knappt. Exiles har inte varit så produktiva heller, men jag ser att försöksligan toppas av Exiles ytter, Dave Hill, som stått för 7 försök, delad tvåa är Theo som stått för fem. Och rätt skall vara rätt: det var andre ledaren Carl Lindblom som gjorde Exiles första försök förra veckan och inte Nika K. Carl är nu uppe i fyra försök and har haft en bra säsong hittills. Dave, Theo och Carl har alla spelat för Sverige förut och bör vara aktuella igen inför senhöstens landskamper.    

Exiles har kapacitet att höja sitt spel något och om de gör det tror jag att de vinner. Om de inte gör det kan det bli en ny tråkig match där spelarna vandrar från fast position till  fast position och där matchen avgörs av slumpmässigt tilldelade straffar.

Pingvin är favoriter på hemmaplan mot Troján. Men, som nämndes tidigare, Troján är inget dåligt lag, trots alla skador. Pingvin vinner nog men på sina fem senaste matcher har de aldrig gjort mer än två försök. Den åtråvärda femte poängen kan sitta långt inne.  

När det gäller Allsvenskan herrar ser vi för första gången på länge hur lagen i den södra serien verkar ha ett klart övertag då slutspelet påbörjats. Vänersborg försvann efter ett par större förluster på hemmaplan och av de fyra återstående lagen förlorade Malmö alla sex matcher medan Spartacus, Göteborg och Lugi spelade rätt jämna matcher sinsemellan. Segraren Spartacus vann sina två matcher mot tvåan Göteborg, men jag vill minnas att Göteborg båda gångerna ledde då 10 – 15 minuter återstod. I de två senast spelade matcherna slog Spartacus Lugi 32 – 29, medan Lugi slog Göteborg 17 – 11. I den Norra serien vann Erikslund alla sina sex matcher, medan Uppsala, Exiles B och Hammarby slog eller spelade oavgjort mot varandra. Placeringarna blev i ovannämnda ordningen. Som brukligt i kvarten spelade ettan mot fyran i andra serien, tvåan mot trean osv. Spartacus åkte således upp till Stockholm och utklassade Hammarby 73 – 10. Erikslund och Uppsala åkte samtidigt ned till Skåne där Uppsala fick stryk 56 – 7 av Lugi. Sedan blev det en mycket jämn match mellan segraren i Norr och jumbolaget i Syd. Erikslund slog till sist Malmö 8 – 3. Göteborg hade att spela mot Exiles B men Exiles hade meddelat långt innan att de inte skulle delta i slutspelet eftersom de inte kunde flyttas upp och dessutom hade rätt många sociala spelare som inte hade några planer på att resa 500-600 km för en meningslös match. Tråkigt för Göteborg som inte får en match på några veckor.

Nu i morgon är det returmatcherna: Hammarby vinner nog inte med 64 poäng nere i Göteborg och jag tror inte heller att Uppsala tar in 50 poäng på Lugi, ens på hemmaplan. Malmö är inte kända som goda resenärer och jag skulle bli förvånad om Erikslund inte vinner med mer än vad de gjorde i Malmö. Om mina inte alltför vågade prognoser slår in blir det sedan Spartacus mot Lugi och Erikslund mot Göteborg. Och dessa matcher är ingalunda avgjorda i förväg!

Damallsvenskans grundserie avslutas i morgon, men placeringarna är i stort sett avgjorda redan nu. Det finns fem hyfsade lag och tre svaga och kvartsfinalerna är rätt givna. Det kan bli en intressant match mellan Exiles och Vännersborg och sefraren går till semifinalerna tillsammans med Skåne Ladies, Göteborg och Enköping.