Pingvin skulle ta sina fem poäng utan alltför stora problem mot Troján och efter Exiles röriga säsong var Enköping knappa favoriter att ta hem segern på hemmaplan. Nu blev det inte så. Trots en lång skadelista och förlusten av deras försökmaskin Alex Melander efter 15 minuter var Troján det klart bättre laget mot serieledande Pingvin.  Troján gick upp i ledningen 8 – 7 några minuter in i andra halvlek, släppte in ett försök till 8 – 12 efter drygt 50 minuter och därefter bombarderade Pingvins mållinje för resten av matchen. De var mycket mera på alerten från start och det var verkligen en grov orättvisa att de inte tog hem segern. Men man måste ha lite tur att vinna titlar och det har Pingvin haft i år. För Troján spelade klunghalvan Philip Axelsson utmärkt, han låg bakom varje anfall och var nära mållinjen åtskilliga gånger. Pingvin verkar vara lite på tillbakagång efter en rivstart i serien, De gjorde 17 försök på sina fyra första matcher och 5 på de tre sista. Och nästa match om två veckor blir borta mot Exiles. Ändå leder de serien fortfarande med 25 poäng mot dagens motståndares 3.

Starkt regnväder var prognosen för Enköping vid tretiden och så blev det i stora drag. Det blev naturligtvis en del tappade bollar men som helhet höll båda lagen en godtagbar standard.  Båda lagen hade sina chanser de första 20 minuterna men Enköpings anfall stötte på patrull mot en mycket stark försvarsmur. Enköping har gjort många försök genom att driva över efter inkast men efter flera ansträngningar började det gå upp för Enköping att de inte skulle komma någonvart i dag. Exiles drev Enköping tillbaka flera meter vid varje klunga medan Enköping tog  hand om flera inkast där Exiles hade ont om hoppare. Exiles hade dock ett övertag i första halvlek där Ian slog in en straff och Theo gjorde försök. Vid 0 – 8 efter 30 minuter då Enköping fick en straff inom Exiles 22 valde de att framgångsrikt sparka mot mål, ett tecken på att de inte riktigt trodde på sin förmåga att driva över linjen.

Exiles svarade omgående med ett nytt försök av Erik Strandberg och 2 poäng till av Ian.  Hannes Nylén slog in en ny straff från nära håll och halvtid kom med en Exiles ledning på 15 – 6. Matchen blev jämnare i andra halvlek, men Enköping envisades med att ta lättare straffar i stället för att attackera mod bollen i hand. Till och med när de låg under med 9 – 15 och en kvart återstod. Det blev 12 – 15, men Ian kontrade och slutresultatet blev 12 – 18. Märkliga beslut av Enköpings ledning.

Poängplockarna Ian, The och Erik hade alla bra matcher och klunghalvan Liam Kearney blir bättre för varje vecka som går.

Tabellen är nu Pingvin 25, Exiles 23 och Enköping 20 och serien är fortfarande inte avgjord. Det känns emellertid som om det har skett en positiv vändning för Exiles med flera förstärkningar som snart återvänder. Kan de slå Pingvin när de kommer till Stockholm om ett par veckor kan man kanske börja prata om att de ligger bäst till att försvara sin titel.

Jag fick följa matchen i TV (ingen kommentator?) p g a sviterna efter Covid, men fick dock noteringar från Hamish i Enköping. Eftersom de är mycket bättre än mina kommentarer bifogar jag dem in toto:

“A number of Exiles´ players and groupings can be proud about their contributions to the win.

It all starts at the front. The Exiles pack was superb throughout, but especially in the first 60 minutes where they systematically pushed ERK off the ball. Being awarded a put-in in the scrum for the white clad home team was not much of an award. Every scrum led to a massive Exiles push. A fair amount of indignation and surprise was noted on the touch line at one point when referee Rami Aro penalized the Exiles scrum after having pushed ERK back 15 meters. The pack were ultimately rewarded with a pushover try, where although Theo completed the touchdown, the try should have been shared between all 8 forwards who forced the ERK pack backwards over their own line.

The nr 8/9 constellation were excellent together under difficult (wet) conditions. Theo had one of his best games as a ball carrier and Liam distributed and kicked well from the base of the scrum/breakdown.

Second generation Exile Erik Sandberg had perhaps the game of his life, where he contributed to the scrum dominance from the boiler room of the second row, was essentially the sole lineout option, took an off-load pass at speed to race to the line for Exiles second try and at a pivotal point of the game – with only a few minutes to go and ERK battering at the Exiles line – he drove an ERK ball carrier straight back certainly 10 meters, giving his team mates breathing room.

Ian Gowland continues to impress at an undisclosed age, currently contributing as playmaker and goalkicker from the flyhalf position. 2022 in his 15th season with Exiles, where he remains a vital cog in the team.

The center pairing of Rikus and Nika were dangerous throughout and rock solid in defense. Rikus is the classic ball carrying nr 12, who creates a solid base for further attacks with his straight-line power running and also offloaded for the second score. Nika had a very nice line break in the first half and looked strong throughout.

The importance of Tim Johansson and Robin Fransson to the success of ERK cannot be overestimated. Perpetually involved as strong ball carriers as well as well-positioned defenders. ERK is a strong team as a whole, but Tim and Robin are just one or two notches better than the group as a whole.”

Damerna fick spela en av sina sällsynta matcher uppe i Vänersborg som är starka hemma och svaga borta. Denna gång var de hemma och inte för första gången var det nog Minonna som var skillnaden mellan lagen. 27 – 12 till Vänersborg. Lätt seger för Göteborg över Uppsala, 39 – 5 och Skåne förblir obesegrade med 52 – 21 över Hammarby som dock blir bättre och bättre. Nio pingvinare i Skånetruppen. Svårt att uppleva mycket entusiasm för en serie om 8 lag som spelat sammanlagt 15 matcher på fyra månader.

På herrsidan gick det sämre för Göteborg i Allsvenskan, De hade förlorat 20 – 13 mot Spartacus tidigare i år men denna gång hade de en relativt betryggande ledning på 17 – 8 då en kvart återstod. Men även denna gång kunde Spartacus skärpa sig med två försök och en straff, 17 – 25, för att vinna matchen och serien. Gratulerar.

Erikslund är i stort sett i samma situation i Norra delen av Allsvenskan. Obesegrade medan de tre andra lagen har alla minst två förluster. Är Spartacus och Erikslund mogna för Superallsvenskan nästa år? De har gjort framsteg, men jag tror inte riktigt det. Som vi har sett i år är det inte bara spelandet utan även skador och resor som tar på krafterna. Men det vore trevligt om vi relativt  snart kan nå upp till den kompetensnivån för minst sex lag.