Det fastställdes redan innan att Superallsvenskan skulle vara ett uthållighetsprov och detta har bekräftats med råge. Redan efter tre omgångar och SM-sjumanna gick åtminstone Troján på knäna medan Exiles hade halva A-laget skadat. Det var kanske ingen tillfällighet att dessa två förlorade. Troján kämpade modigt och jämnt i 60 minuter men med bara 18 spelare, av vilka 7 kom från farmarlaget Kalmar Södra, orkade de inte fullfölja. Exiles hade visserligen många reserver men spelade ändå som om de till sist skulle vinna men visade ingen gnista alls mot Enköping.

Nu efter en tredjedel av turneringen verkar Troján vara avhängd medan de tre återstående kämpar fortfarande om titeln. Men det är många gropar kvar. Många av skadorna är långsiktiga och det är tveksamma om det blir så många mirakelåterkomster till hösten.

Pingvin kan vara nöjd med sin säsong hittills. En serieledning på 17 poäng med 20 – 13 i försök på fyra matcher ser bra ut även om det innehöll en förlust på hemmaplan mot Exiles. Men nu kommer den riktiga prövostunden; fyra bortamatcher i rad, alla långa sträckor, inkl två mot regerande mästarna Exiles. Detta är en orimlig schemaläggning som skulle kunna knäcka vilket lag som helst. Men det är bara en av många orimligheter som vårt helt inkompetenta Rugbyförbund gjort sig skyldigt till i år. En normal prognos, bortsett från skador, är att Pingvin i första hand skulle vinna en av dessa fyra matcher, de är ju kända för att inte vara så starka på bortaplan.

Det andra bekymret för Pingvin är deras giorgier. Flera av dem är duktiga spelare men deras disciplin är bedrövlig. På fyra matcher har de fått 5 gula kort och ett rött. Det röda kortet fick kratsaren Margalitvishi som gjorde fem försök på de tre första matcherna men som försvann efter 20 minuter i den fjärde. Han är nu borta i veckans match mot Exiles. Georgierna bor i Helsingborg som är 10 mil till Trelleborg och det kan inte vara lätt att vara tränare på de villkoren. Några av de bättre giorgierna har suttit på bänken de två senaste matcherna, men de har kommit raskt tillbaka i andra halvlek när laget hade problem. Även hoppexperten Oscar Larsson är också avstängd i helgen, vilket kan ge problem vid inkasten.

I skrivande stund har Exiles fastställt sitt lag, och de har 5 – 6 förstärkningar jämfört med förlusten mot Enköping. Exiles förlorade den matchen efter en enastående uppsättning misstag och avsaknad av vilja och åtgärder för att avhjälpa dessa. Vi får se hur starka Pingvin är i sitt första framträdande på Gubbängen och hur angelägna Exiles är att behålla sin titel för 11:e året i rad.

Det är svårt att förutsäga resultatet i den andra matchen i Superserien. Alex Melander gör oväntad comeback i center tillsammans med Sami Paulsson och flera andra reguljära spelare är tillbaka vilket ger Troján ett betydligt starkare lag än mot Pingvin. Christopher Nilsérius är dock avstängd efter incidenten där han stämplades grovt av Oscar Larsson. Att ge igen är aldrig en bra idé, även om man tycker synd om Christopher i det här fallet. Sidgwick sitter oväntat på bänken, kanske en mindre skada, men nu är det bara två spelare från farmarlaget som finns bland de 19 angivna.

Enköping har haft ett relativt stabilt lag hittills i år och halvbackskombinationen Oskar Proos och Cameron King var ett klart lyft omgången innan. King är dock inte med denna gång, en klar försvagning. Troján har klart starkare backar nu och de har fått tillbaka några av sina tunga forwards. Det är last-chance saloon för de två senaste årens silvermedaljörer från Norrköping och det kan skapa en drivkraft som kanske ger Enköping problem.

Full omgång i Allsvenskan där Göteborgslagen åker ned till Skåne och antagligen hämtar poäng från Malmö and Lugi. Spartacus har förvisso ambition men matcherna i SM-sjumanna tydde på att de har en bit kvar till Superserien. Erikslund har visat sig vara bättre än de tre andra lagen i Norra Allsvenskan men även här är glappet stort till den högsta nivån. Täbylaget åker upp till Uppsala och bör kunna förlänga sin segersvit. Hemmaplan för båda lagen i Stockholm då Hammarby tar emot Exiles B. Exiles vann första matchen men mitt i sommaren är det inte så lätt att få ihop ett starkt B-lag. Det är inte otänkbart att Hammarby vinner sin första match för säsongen.