I

nför helgen fick jag skriva min blogg innan laguppställningarna hade redovisats. Dessa var av förklarliga skäl något försenade då samtliga lag var osäkra om vilka spelare som var i stånd att ställa upp. På fredag fick vi äntligen besked och bilden verkade vara ännu värre än vi hade anat.

Exiles fick byta ut sex redan kända skadade och lyckligtvis blev det inga fler. De har bra ersättare för alla och fortfarande en stark bänk. Men man kan inte förlora så många bra spelare utan att spelstyrkan något försämras.

För motståndarna, Troján, är situationen klart sämre. Vi trodde att Sami Paulsson och de två halvbackarna skulle vara borta; som nödlösning dyker dock Sami upp som uthalv. Men Troján är dessutom utan Jonas Zendler och Alex Melander deras bäste forward resp. back hittills under säsongen. Mycket har fått stuvas om i klungan och kedjan känner man knappt igen. Den tidigare prognosen om att Exiles skulle ha vunnit med lite marginal hade nog kvarstått efter dessa dråpslag.

Går vi till den andra matchen visste vi att Tim J. var avstängd och skotten Cameron King var tveksam. Och mycket riktigt saknades Kings namn. Dessutom saknades flankern Liam Ryderfeldt som haft en bra säsong hittills. Kedjan är svag men de har åtminstone Proos, Nylén och Fransson som ryggrad i backarna. Illavarslande är att de åker ned med fyra på bänken; en 19-åring och tre som är 31, 37 och 39 år gamla. Nykomlingarna i klungan kvarstår som något av en besvikelse och det känns som om Enköpingstruppen nu i helgen är bland de sämre på senare år.

Den slutgiltiga truppen från Pingvin bjöd också på en rad överraskningar. Andraledaren och inkastspecialisten Oscar Larsson var borta, han ersattes dock av återvändande Erik Sjöbeck. Men det hade skett en kraftig omstuvning av lagets många georgier. Bara en, den snabbe, ettrige yttern var borta men tre av de ordinarie hade flyttats till bänken och ersatts av andra georgier. Om detta var en följd av ett offentligt bråk mellan tränaren och en av de bättre georgierna i samband med förra veckans match vet jag inte. Men det får de reda ut själva.

Min tidigare prognos var att Pingvin skulle köra över Enköping i klungan och vinna lätt hade behövt modifieras något utifrån tecken på en Pingvinsk försvagning och viss oro i lägret. Men prognosen 4 – 5 poäng till Pingvin hade kvarstått.

Nåväl, nu har båda matcherna spelats och vi har facit på hand. Efter att ha tittat på båda två fick jag en känsla av att båda var något avslagna. Det hjälpte kanske inte Troján att flera spelare hade tre tuffa landskamper i bena innan Superserien startade. Mina prognoser slog in men matcherna var jämnare än jag hade trott. Utan tvekan spelade Troján bättre än beräknat. De pressade rätt mycket i början och Adam Kristersson som hade en bra match skapade ett fint första försök. Sami Paulsson som vi trodde var skadad hade en fin match som uthalv och Kalmargänget, med två försök av tre, lämnade som vanligt ett viktigt bidrag.

Exiles kom så småningom in i matchen men deras ledning 17 – 7 i halvtid avspeglade i viss mån Ushas förmäga att slå in sparkar från alla håll och kanter. Efter pausen var det Trojáns tur att utnyttja vinden, 5 – 0 i straffar, en briljant genomlöpning av fullbacken Setanta M. och en målspark från sidlinjen av Sami för att efter 50” leda med 21 – 20. Men då tog orken slut och Troján var aldrig mera inom Exiles 22m med bollen i hand. Exiles hade därefter ett visst övertag men kunde efter 60” bara notera 5 poäng till efter en bra kantlöpning av Dave Hill. Exiles pressade på slutet men en boll tappad över mållinjen innebar en 4 – 1 seger i stället för 5 – 0 till Exiles. Men jag tror inte att någon missunnade Troján sin poäng.  

Matchen i Trelleborg började också lite oväntat med hård press från Enköping som jag trodde skulle få problem. Pressen ledde visserligen till bara två straffar, Pingvin började ta över, ledde 17 – 6 efter en halvtimme, och såg ut att dra ifrån. Men Enköping samlade sig på nytt mot ett ganska svagt försvar och gick in till pausen med två försök och en 18 – 17 ledning.

Men även här tog orken slut och Pingvin kunde göra tre försök varav två från långt håll mot än en gång svagt försvar för att ta en ledning med 36 – 18 och en bonuspoäng. Enköping pressade på nytt de sista minuterna och Robin Fransson gick över i hörnet för att se det omvandlat till ett strafförsök. Intressant att notera att det var de svenska grabbarna som gjorde alla fem försök och inte som brukligt Pingvins georgier, som var färre och spelade en undanskymd roll.

Exiles har nu vunnit tre bortamatcher och leder med 13 poäng. Pingvin ligger en poäng efter med tre bonuspoäng och en förlust, Enköping har fortfarande 7 poäng och Troján hat fått sin första poäng. Ett litet glapp mellan de två ledande och de två övriga. Men nu får alla en månad för att hämta sig och att ta itu med de nio återstående omgångarna.