Inte mitt bästa veckoslut för prognoser. Jag trodde att Exiles skulle slå Troján eller förlora med max ett par poäng, vilket skulle ge Enköping en andra plats efter Exiles i Norra Allsvenskan. Det blev inte så. Troján vann med 36 – 18, exakt det antal poäng som krävdes för att vinna serien och peta Exiles ned till andra plats. Enköping är nu borta och semifinalerna blir Troján – Göteborg och Pingvin – Exiles. Pingvin fick också kämpa rätt hårt innan de till sist kunde betvinga Lugi med 31 – 18. Lugi hade ett obefintligt försvar i mitten vilket gav Pingvin många av sina poång, men Mats Pallins video bekräftar min tidigare uppfattning att Pingvin inte riktigt är ett mästerskapslag.

I Div. 1 var Erikslund för starka i en bra match mot Exiles B. Det blev till sist 37 – 18, där Erikslunds nya franska spelare lär ha varit avgörande. De blev obesegrade i serien medan inbördes poäng gjörde Kalmar Södra, Uppsala och Exiles B tvåa, trea, fyra.

Troján började bra och ledde med 16 – 3 efter 20” men Exiles slog tillbaka och gick till pausen bara en poäng efter. Det såg ut som om Exiles höll på att få ett övertag men det var Troján som bet ihop, försvarade sig bra och tog alla sina chanser för att vinna andra halvlek med 20 – 3. Jag vet inte vilken ledning på och utanför spelplanen Exiles hade, men de spelade helt huvudlöst som om de inte förstod konsekvenserna av att förlora med 18 poäng. Med 20” kvar hade Exiles fortfarande en 13 poäng kudde för att vinna serien men de sparkade inte bollen i försvar en enda gång utan passade bollen fram och tillbaka mest i den egna planhalvan. Att se Exiles med alla möjligheter att sparka passa bollen slarvigt på den egna mållinjen när de hade 6 poäng till goda för att vinna gruppen var ofattbart och ledde till Trojáns 7-poängare då 4 minuter återstod. Att sedan sparka ut bollen för att avsluta matchen som om det vore ”mission accomplished” var om möjligt ännu värre. Exiles hade otur som förlorade 2-3 spelare till sjukdom på ett sent stadium, och ytterligare frågor om vilka spelare som var behöriga. Än en gång skapades störningar vid inkasten, men det hade krävts en genomtänkt strategi för att förhindra Troján från att ta en välförtjänt seger.

Min tes var att Enköping skulle få i uppdrag att visa i semi att Pingvinserien var på en relativt låg nivå. Nu är det Exiles som måste bekänna färg. Spelar de som i helgen blir det svårare än vad jag tidigare antytt. Enda tröst om Exiles vinner semi är att de får hemmaplan i finalen.