Som väntat blir upplösningen av Norra herrserien inte  klar förrän slutsignalerna går om 14 dagar. Läget inför den dagen är att de inbördes poängskillnaderna mellan de tre huvudkonkurrenterna är Exiles + 22, Enköping – 9, Troján – 13.

Då blir läget följande:

Om Exiles vinner sista matchen mot Troján i Norrköping eller spelar oavgjort, då blir rankingen Exiles etta, Enköping tvåa, Troján eliminerade.

Om Troján vinner med upp till 4 poäng blir rankingen oförändrad.

Om Troján vinner med mellan 5 och 17 poäng blir rankingen Exiles etta, Troján tvåa, Enköping eliminerade.

Om Troján vinner med mellan 18 och 31 poäng blir rankingen Troján etta, Exiles tvåa, Enköping  eliminerade.

 Om Troján vinner med  32 poäng eller fler blir rankingen Troján etta, Enköping tvåa, Exiles  eliminerad.

Sammanfattningsvis:

Exiles kommer etta om de inte förlorar med 18 poäng eller mer, de kommer tvåa  om de förlorar med mellan  18 och 31 poäng och de blir eliminerade om de förlorar med 32 poäng eller fler.

Troján kommer etta om de vinner med 18 poäng eller fler, tvåa om de vinner med mellan 5 och 17 poäng, annars blir de eliminerade.

Enköping kan inte komma etta, de kommer tvåa om Troján inte gör bättre än att vinna med 4 poäng eller att Troján vinner med minst 32 poäng.

Efter en övertygande  seger i SM-sjumanna är det lätt att förstå att Enköping har sett fram emot sin bästa säsong på närmare ett decennium. Två förluster i följd har nu fört dem till elimineringens rand med i bästa fall en semifinal borta i Trelleborg.

Glöm dock alla konspirationsteorier om att Exiles kommer att spela taktiskt i sista matchen för att eliminera Enköping. Enligt mångas uppfattning spelade Exiles uruselt i går, se nedan, och tesen att de kommer att ta det lugnt i sista seriematchen är befängd. Däremot är det fullt tänkbart att Troján av egen kraft kan vinna med några poäng.

Till gårdagens match. Och Sveriges största klubb med 364 aktiva medlemmar fortfarande inkapabel att ordna streaming när ”någon är borta”. Jag gissar att flera hundra personer hade velat se denna match. Har Exiles någon mediapolicy över huvud taget?

Hur som helst, Anders Svärd och jag bänkade oss framför TVn i Italien för att ta del av sändningen. Det blev i stället enstaka SMS-meddelanden, därav den bristfälliga bevakningen.

Båda lagen var i stort fulltaliga fast jag påpekade i förväg att Exiles hade en mycket starkare bänk. Exiles började med att förlora tre egna inkast i rad och det skapade anfallsmöjligheterna som gav Enköping en 12 – 0 ledning på nolltid. Totalt förlorade Exiles åtta inkast, ett skrattretande antal med Sveriges bäste hoppare och ett anfall baserat på drivande rucks and mauls. Exiles hann ikapp till halvtid och därefter smulades Enköpings klunga sönder, vilket krympte deras anfallsmöjligheter. De fick dock två försök till inkl. en interception. Exiles övertog dock befälet, gjorde fyra försök till och vann till sist. Några iakttagelser som framfördes per telefon till nervösa mottagare i Italien var att veteranen Tim J. hade en bra match, kanske bäst på plan, att de två nya Enköpingsstjärnorna inte uträttade mycket och att Exiles´ sex försök kom mest från individuella insatser, ej samordnat spel. Utrymme för förbättringar från alla håll och kanter med andra ord.

Söderut fortsatte Pingvin att vinna lätt, även om LUGI hävdade att 45 – 0 inte riktigt avspeglade matchen. De möts igen om två veckor av skäl som ingen riktigt kan förklara. Göteborg slog lokala rivaler Spartacus med 21 – 20 i matchens sista spelmoment och anser tydligen och de nu är klara för semi. Då blir det troligtvis en resa till Exiles i Stockholm (ev Norrköping). Kan någon på fullt allvar, efter att ha sett några matcher i år, hävda att Göteborg kan klara en förlust på mindre än 50 poäng? De som kommer trea i Norr blir inte glada när de ser den matchen.