Fler och fler matcher visas med live streaming numera och kvaliteten på sändningarna förbättras ständigt. För fåtöljexperterna  är det naturligtvis glädjande att se vad som händer i matcherna, i stället för att förlita sig på slumpmässig information och hörsägen, Fyra SM-matcher visades live i lördags, för matchen LUGI – Göteborg fick man nöja sig med stillbilder och text.

Det var en glädjande nyhet att Vänersborg ffg på länge ställde upp med ett 15-manna lag, men det blev klart att de låg en bra bit ifrån allsvensk standard, Spartacus har blivit bättre i år, de tog ju brons i sjumanna och det finns antydningar redan nu att de kan göra Pingvin sällskap till semifinalerna. Vi får se hur resandet tär på krafterna för alla inblandade i Södra serien. Helt klart var att Göteborg hade svårt att få ihop ett slagkraftigt lag, Av bild och text framgick att de hade fått gräva djupt.

Sista matchen i Söder var Skånederbyt Malmö – Pingvin. Tidigare hade det varit en tuff match, en klasskamp som en anhängare av arbetarklubben Pingvin uttryckte det. Men nu är Pingvin två klasser bättre, vilket framgick av lördagens match. Pingvin förlorade fem SM-finaler i rad fram till 2019, men avstod förra året av Covid-skäl. Nu ställde de upp med 8 svenskar och 7 georgier där nästan alla nyckelspelare var från Caucasus. Matchen var en besvikelse, en av de långsammaste jag någonsin sett. Malmö var nära nybörjarstatus och båda lagen vandrade långsamt från klunga till inkast, samtliga dominerade av Pingvin, med ständiga avbrott för skador. Pingvin spelade enkel, kompetent rugby och det räckte för att vinna 59 – 0. Flera av georgierna imponerade inte, men vi få se hur det går när de möter ordentligt motstånd.

Jag har redan skrivit en del om matcherna i Norr, Hammarby hade uppenbarligen svårt att få ihop ett lag och att släppa in ett försök var fjärde minut tyder på ett obefintligt försvar. Berserkers har nu blivit farmarlag till Hammarby men det är inte säkert det blir bra för bådas överlevnad.

Enköping – Exiles var en ganska bra match som spelades under svåra förhållanden. Mina Exilesfärgade ögon har redan noterat en mycket tveksam domarinsats under andra halvlek, som i stort avgjorde matchen. 14 – 0 i straffar fram till den 38:e minuten var mycket märklig. Ass. domarna verkade inte vara särskilt kompetenta heller, fast det hade ingen avgörande betydelse, även om domaren ideligen sprang till dem för råd.

Denna vecka har vi en blandad kompott där nästa alla serier hamnar i otakt. Exiles möter nu Hammarby två veckor i följd på de nya jättefina spelplanerna på Gubbängen, Matchen nu på fredag kväll arrangerades för att ge Exiles chansen att spela turneringen i Sankt Petersburg för Europeiska länders cupvinnare första vecka i september. Efter samråd med svenska konsulatet har Exiles bestämt sig för att avstå, ty Covid-19 tycks härja fritt där för närvarande. Hammarby säger sig ha ett starkare lag nu i helgen, vilket man får hoppas efter förra veckans katastrof. Exiles låter ett par spelare vila, tar in ett par nytillkomna och låter en del av förra veckans bänk starta. Det bör räcka för att ge dem en klar seger.     

På Söder har vi ett Göteborgs- och ett Skånederby, medan Pingvin gör den långa resan till Vänersborg. Viktigast är nog Göteborg mot Spartacus. Göteborg har varit en aning starkare på senare år och de spelade stundtals bra på SM-sjumanna. Spartacus tog dock till sist bronset där och var överlägsna mot Vänersborg förra veckan, samtidigt som Göteborg förlorade borta mot Lugi. Det mesta talar för Spartacus nu på lördag. Liknande resonemang ger en Lugiseger mot Malmö som inte imponerade mot Pingvin. Det blir svårt att tro att Vänersborg har mycket att sätta emot Pingvin. Det lär dröja in i september innan de får visa vad de kan, mot Spartacus.

Div 1 bjuder på sina två första matcher. Exiles andra lag åker upp till Uppsala för det som brukar vara en jämn och trevlig match. Uppsala har haft sina problem på sistone, medan Exiles har för tillfället gott om spelare. Mabon-familjen bidrar med tre barnbarn, två av dem tvåmeter långa och kanske en farbror. Inga prognoser om utfall. I andra matchen tar Erikslund emot Kalmar Södra. Båda är numera farmarlag till allsvenska klubbar som inte har matcher i helgen. Jag har ingen aning om vad det kan ge för laguppställningar eller matchresultat.

Det dröjer innan damerna kommer i gång ordentligt. I Norr har vi fem lag: Enköping, Exiles, Hammarby, Karlstad och Uppsala Berserkers,

i Söder 3: Göteborg, Skåne och Vänersborg. En märklig uppsättning. Klubbtillhörighet har varit något av ett skämt på senare år. Nu fattas Troján, Kalmar Södra och Pingvin. De två senare kom etta och trea på SM-sjumanna och man undrar vart deras spelare tar vägen resten av säsongen. Deras val kommer att vara av stor betydelse för vilka som tar SM. Jag återkommer när läget klarnar i det avseendet.

I helgen möts Göteborg och Vänersborg. Bortalaget är nog favoriter.

Jag hoppas kunna följa huvuddelen av alla matcher, levande eller streaming.