Large bench required

First a few lines in English. When the concentrated championship was announced it was clear that the winners would have to play nine games in ten weeks and win most of them, especially toward the end. This meant that the winning team would probably need a squad of around 30 players to get through these games. By the fifth round of the league the gaps were beginning to show; Enköping and Exiles seemed to have a larger squad while Hammarby and Troján because of illness and injuries were down to three or four reserves. Not surprisingly, the two latter teams were on their knees by the second half while Enköping and Exiles strolled away to 50 point wins. Exiles´ reserves were almost all internationals and after two fine wins in a row they are probably now favourites for their ninth title in a row, although they still have a tricky trip to Enköping before the playoffs.   

Jag nämnde innan Allsvenskan påbörjades att de svenska mästarna måste spela nio matcher på tio veckor och vinna de flesta av dessa i synnerhet mot slutet. Efter grundseriens femte omgång börjar det bli klart att jag inte hade helt fel. Hammarby verkar ha slocknat efter den stora förlusten mot Exiles i fjärde omgången. Mot Enköping i dag hade flera viktiga spelare försvunnit och Hammarby hade endast tre riktiga reserver. Enköpings lag har varit rätt stabil och de har för det mesta haft fem dugliga reserver att tillgå. Och då kan dagens match bara utvecklas på ett sätt. Inom en halvtimme hade de noterat tre försök mot two straffar och ett rött kort för en av Hammarbys pelare. Hammarby pressade hårt under första halvlekens sista tio minuter men hade inte den finess som krävdes för att passera mållinjen. De stack upp ibland efter pausen men Enköpings skickliga passningsspel skapade fler och fler luckor och till sist blev det sex försök till. Slutresultat 53 – 6, en sista plats och en borta semifinal mot serievinnaren. Men här finns fortfarande tre kandidater.

Troján hade problem i dag med sjukdom och skador och de hade tillsynes endast fyra seriösa reserver. Exiles hade däremot en bänk där alla åtta var landslagsspelare eller näst intill. Och än en gång blev det ett väntat utfall. Exiles hade en enorm klunga på över 900 kg och många av de yngre spelarna hos Troján hade nog aldrig spelat en match av sådan intensitet med många hårda tacklingar och kollisioner. De utsattes för ett enormt tryck i början där Exiles ledde 19 – 0. Troján kom dock tillbaka med hjälp av två interceptioner och en solklar framåtpassning som inte uppmärksammades. Men direkt efter pausen utökade Exiles trycket, dels med hjälp av sin starka bänk och Troján hade inget att sätta emot. Deras spelare byttes ut på löpande band och Exiles noterade fem försök till och en straffspark. Vad jag förstår fick Troján avsluta med 14 spelare då deras bänk var tom. Jag var rätt säker på att Exiles skulle vinna men jag blev imponerad av Trojáns spel innan orken tog slut. De är väl värda den medalj som de med stor säkerhet kommer att ta.

Jag räknade inte ut exakt hur många straffar det blev men det handlade on c:a 12 stycken, ungefär 40% av det som Rami brukar dela ut. Kanske var han en aning mindre sträng och kanske har Exiles varit mycket mera återhållsamma när det gäller rucks, mauls, höga tacklingar och offside. Hur som helst, mycket roligare och snabbare spel. Ett störande moment som såväl domarna som publiken är missnöjda med är lagkaptenernas benägenhet att föra en dialog med domaren efter varje spelinslag. Detta måste stävjas! Dumma och okunniga invändningar bör meritera ett gult kort. Rami viftade bort kaptenerna på skarpen några gånger, helt rätt.

Grundserien har en omgång kvar med Enköping mot Exiles och Troján mot Hammarby. Poängfördelningen är Exiles 7p, Enköping 6p, Trojan 6p och Hammarby 1p. Jag skulle tro att favoriterna är Exiles och Troján vilket skulle ge semifinaler Exiles – Hammarby och Troján – Enköping med Exiles som favoriter och en ny jämn match mellan de andra. Men det finns flera tänkbara varianter och sista ordet är inte sagt.