Halvvägs i grundserien och vad som helst kan hända. Troján vinner med en poäng för andra veckan i följd och Hammarby kommer underifrån till att få oavgjort mot Exiles. Nästa vecka vänder serien och veckans oerhört jämna matcher upprepas.

I  Norrköping såg Troján ut att vara piggare i början men det var Enköping som slog in tre sparkar från 10 meters linjen för att något orättvist gå in i pausen med en 9 – 3 ledning i halvtid. Troján började dock starkt i andra halvlek och inom loppet av 10” hade de gjort två försök och tagit ledning med 15 – 12. Det såg ut som om hemmalaget skulle dra ifrån men Enköping samlade sig och kom tillbaka. Det blev en icke förklarad paus på 10” och veteranen Tim J. drog fördel av andhämtningen och drev över linjen. Nu var det 17 – 15 till Enköping men Troján vägrade ge sig och slog in en ny spark. Men nu var det Enköping som parkerade sig nära Trojáns linje, fick en straff och efter 70” återtog de ledningen 20 – 18. Men spänningen var inte slut än. Ny straffspark till hemmalaget och ledning 21 – 20. Vid slutsignalen fick Enköping en sista chans från långt håll men bollen seglade förbi stolparna. Imran dömde hyfsat med 16 straffar i första halvlek och 12 i andra. Troján obesegrade och leder Allsvenskan med tre poäng. Har det någonsin hänt tidigare sedan klubben bildades 1956? Nåväl, tydligen kan allt hända i år och det är bara att önska dem lycka till.

Min prognos om andra matchen var att ett ganska starkt Exiles lag skulle dra ifrån i andra halvlek. Det blev inte så. Hammarby tog en tidig ledning med 10 – 3 efter en serie straffsparkar till deras fördel. Därefter dominerade Exiles fullständigt i en halvtimme. De knuffade tillbaka Hammarbys klunga med 5 – 10 meter vid varje insättning, tog de flesta inkasten och bröt igenom upprepade gånger med endast fullbacken kvar att rädda situationen. Han gjorde en hjälteinsats, men Exiles gjorde två försök och slog in två straffsparkar ändå. En ny straff mot Exiles då de anföll gav Hammarby en chans att komma in i Exiles halvlek. En ny straff följde på 22 m. och för andra gången på tre veckor stod Exiles och tittade på medan en motståndare snabbt sprang över mållinjen helt ohotad. Halvlek endast 23 – 17 till Exiles trots en enorm klasskillnad mellan lagen.

I andra halvlek fortsatte Exiles att attackera men de började tappa bollen och hade inte riktigt samma skärpa som tidigare. De fick tre straffar när de pressade vid 22 m., men trots en fortsatt överlägsenhet vid inkast och klunga valde de att slå in enkla tre-poängare i stället för att jaga försök. Domaren började spela en viktigare roll och Exiles började backa ifrån rucks och mauls för att inte skänka bort återkommande straffar. De duktiga Hammarbybackarna började komma in i spelet och från ett anfall fick de ut bollen snabbt till fullbacken som kunde vrida sig över linjen längst ut. Efter 60” blev det således 29 – 25 till Exiles. Det blev jämnt ett tag men efter 70” fick Exiles en ny enkel straffspark. Tre poäng skulle ge en 7-poängs ledning, medan en 7-poängare med stor säkerhet hade avgjort matchen till Exiles fördel. Exiles valde tre poäng! Och från utsparken plockade Hammarby skickligt upp en boll som slagits bakåt av Exiles mottagare, gjorde en 7-poängare och matchen slutade oavgjort. Allvarliga frågeställningar för Exiles taktiska spel: de sprang minst 6 gånger rakt på fullbacken i stället för att söka support och i stället för att luta sig enbart på Uchis träffsäkra sparkar borde de ha noterat ett par tre till försök.

Hammarby har en svag klunga men deras kedja är bland de bästa i Sverige. Det blir spännande att se hur lagen drar upp riktlinjerna för nya drabbningen nästa vecka. Men kan vi inte få en annan domare, han dömer på ett helt annat sätt än de övriga?

I övrigt, några roliga och inte helt väntade resultat. Erikslund slog Berserkers 8 – 5. Båda lagen hade 23 spelare och Erikslund hade sex Exiles. Erikslund är farmarlag till Exiles vars B-lag inte har någon att spela emot sedan Uppsala drog sig ur Div. 1 Norr.

Lugi såg bra ut då de slog Spartacus lätt på bortaplan förra veckan men de stötte på patrull i Lund då de mötte Malmö som nu vunnit båda sina matcher.

På damfronten har Enköping samlat ihop ett lag som är två klasser bättre än övriga nybörjare i Norra gruppen. Söderut får Göteborg och Skåne Ladies spela mot varandra gång på gång. Jag hade inbillat mig att Lugi/Malmö som kom 3:a/4:a i SM för sjumanna skulle få ihop ett lag som var för starkt för Göteborg som fört en tynande tillvaro sedan glansperioden för några år sedan. Men några av det gamla gardet tillsammans med förstärkningar från Vänersborg vann på hemmaplan. Tre matcher kvarstår emellertid.