Prognosen var rätt klar, förra veckans segrare Exiles och Enköping skulle vinna sina andra matcher mot Troján resp. Hammarby. Men det blev inte riktigt så. Exiles åkte ned till Norrköping med ett relativt starkt lag även om många nya spelare var med och testades. Troján verkade ha nära sitt bästa lag. Problemet var att det hade regnat mycket innan och fortsatte att ösregna under nästan hela matchen. Troján började bra, slog in en straff och Alexander Melander plockade upp en boll vid 22 m. linjen och sprintade över mållinjen innan någon lade ett finger på honom. 10 – 0 till hemmalaget efter några minuter men dårefter var varken Troján eller Exiles i närheten av att göra försök eller ens komma över motständarnas 22 m. linje med bollen i behåll. Det blev en evig serie av tappade bollar, sneda inkast och 3-4 insättningar per klunga. Det blev även många straffar som denna gång gynnade Exiles men de förlorade gulakort-tävlingen 3 – 1. Detta blev domaren Julian Bevans sista match och han skötte det ganska bra. Men rugbyn håller på att spåra ur. Lagarna numera tycks vara sådana att varje spelpassage kan avbrytas med en straff, om domarna så vill. Tyvärr är det många domare som vill så och matcherna förstörs som spektakel.

Detta är självfallet inget svenskt problem utan måste lösas internationellt.

Hur som helst, Troján var värda sin första seger i mannaminne mot Exiles. Deras passningsspel var bättre än Exiles, de dominerade inkasten, stod för matchens enda försök och lyckades med varje mål- och straffspark. Dessutom kom de tillbaka från underläge två gånger mot slutet när Exiles återtagit ledningen. Exiles stod ån en gång för en magnifik insats av Ushangi  som slog in 6 sparkar från 10-meterslinjen trots bedrövliga förhållanden. Till sist blev det 19 – 18 till hemmalaget. Utöver dagens lag har Exiles dock enorma spelarresurser (bokstavligen). They´ll be back!

Även dagens andra  Elitmatch var spännande. Regn även här men marken var rätt fast och det gick att passa bollen. Enköping började bäst och de kunde använda sin tunga klunga för att driva över mållinjen två gånger. Hammarby kom dock tillbaka; deras kedja var mycket skickligare och till sist skapade de en lucka längst ut. Sedan fram och tillbaka spel fram till halvtid och 10 – 5 till hemmalaget.

Efter halvtid pressade först Enköping men försvaret höll fast och efter en viss tid fick Enköping skador samt ett rött och ett gult kort. Med deras klunga i upplösning kunde Hammarby driva över och utjämna. En relativt enkel spark missades och det förblev 10 – 10. Jämnt ett bra tag med Robin F. numera som klunghalv och Hammarby med två gula kort. Robin dirigerade spelet och gick över när han såg en lucka från 2 m. då 10” återstod. De höll ett fast grepp på slutet, missade ett par enkla straffsparkar och vann till sist 17 – 10. Men det var ingen lätt seger, Hammarby var klart bättre än veckan innan och de fyra allsvenska lagen är inte så långt ifrån varandra för tillfället. Domaren delade ut 32 straffar, 16 lika och en fler än förra veckan. Alldeles för många enligt mitt tidigare resonemang, spelet avbryts ideligen.

Spännande även nästa vecka då Troján tar emot Enköping samt Hammarby och Exiles möts på Skarpnäck.