Efter alla positiva signaler från 7-manna turneringarna är det dags att gå vidare till väldigt klena Allsvenska mästerskap med fyra herrlag och fem damlag.

På herrsidan är det Exiles, Hammarby, Enköping och Troján som ställer upp, kanske med enstaka förstärkningar från spelare som har ingen annanstans att ta vägen. Det vi hittills har att gå efter denna säsong är prestationerna på 7-manna. Där intog Exiles, Enköping och Troján de tre första platserna, medan Hammarby kom sjua. Blir lagen starkare eller svagare i det större formatet? Exiles har nu vunnit nio av de senaste tio mästerskapen och siktar nu på nio SM i rad. De har flera utmärkta förstärkningar i år samtidigt som det gamla gardet kämpar vidare. Jag tror att de har 25 man som kan gå in i laget utan att det sker någon försvagning av uppsättningen. Inga av motståndarna har i närheten av det djupet och jag tror, ärligt talat, att Exiles tar sin nionde guldpeng utan större problem. Stor glädje inom svensk rugby om det visar sig att jag har fel, men låt oss ta den diskussionen i oktober.

Enköping gjorde bra ifrån sig på 7-manna, jag har nämnt tidigare att de har ett bra gäng yngre spelare, men det syntes redan då att reserverna höll en lägre klass än första uppsättningen. Deras gamla garde, Bobby Nave (40), Andy Daish (36), Tim Johansson (34) och Robin Fransson (29) spelade bra i Norrköping, men i finalen blev de däckade gång på gång utan att ta många steg framåt. Jag tror att Exiles ”gubbar” klarade sig bättre på slutet än motståndarna. Det handlar om Ian Gowland (40), Matt Mitchell (36), James Derbyshire (31) och Sean Burke (31). Intressant att notera att samtliga dessa 8 spelare tagits ut åtskilliga gånger till såväl 15- som 7-manna landslag.

För att vinna SM måste Enköping antagligen möta Exiles fyra gånger och jag tvivlar på att de har resurser att gå segrande ur dessa drabbningar.

Jag tror att Troján kan också bli ett hot mot Enköpings aspirationer. De har ett rätt så stabilt gäng och kan plocka förstärkningar från flera andra klubbar. Det kan bli jämna matcher mellan dessa två.

Det nämndes tidigare att Hammarby haft bra träningar med många nya spelare i år, men tyvärr höll de inte måttet på 7-manna. De slutade 7:a med bl. a. förluster mot Lugi och Göteborg. Det verkar dock som om de ställde upp utan sina 6-7 rekryter från Södertälje, som skulle kunna vara en betydande förstärkning, På SM måste man spela nio matcher på 10 veckor, den mest intensiva serie på många år. Det är fråga om inte Hammarby har mera spelarresurser än Enköping och Troján och kommer att på sikt klara denna utmaning.  

Nu möts hela Allsvenskan på Skarpnäck på lördag: kl. 14 Exiles – Enköping, kl. 16 Hammarby – Troján. Jag tippar Exiles och Troján, men de kan få det tufft mot Hammarby.  

Fortfarande inget publikinsläpp. Jag avser dock att vara med i någon officiell kapacitet. Exiles har lovat att ordna ett streamingsystem, men det blir inte klart till denna helg.

Uttagning till svenskt träningsläger

Den nye landslagstränaren försöker komma igång med en samling nu på söndag, trots att många kommer att ha spelat en match dagen innan. 32 spelare har tackat Ja, men utlandsbaserade verkar inte vara med av epidemiskäl. Jag är inte säker på att vi har så stort behov av dessa spelare, de flesta är hyfsade, men inga är oumbärliga. Jag tror att de c:a 100 spelare som ställde upp i Norrköping i helgen räcker gott och väl till ett hyfsat 15-manna landslag.

Det märks att några nya unga har gjort intryck på 7-manna, sådana som Ale Loman och Liam Pallin. Exiles inkl. Loman har 10 uttagna och Troján 8 och det är klart dessa är dugliga spelare. Jag hade gärna velat se ett par till yngre spelare från Enköping och även några till kedjespelare från Pingvin hade inte skadat. Vi vet dock inte vilka som tackat nej. Inga av det gamla gardet är med, kanske för att de avstått eller för att nya tränaren vill satsa på en ny generation. Inget fel på det, fast Matt Mitchell och Sean Burke är fortfarande bland Sveriges allra bästa spelare. Vi får se om några andra nya namn dyker upp i morgon då hela Allsvenskan är på parad på Skarpnäck.