Det dröjer ett par månader innan den svenska säsongen drar igång men det finns livstecken på olika håll.

Internationellt kör Sex Nationer för fullt; många spännande matcher och mycket oklart vilka som tar hem serien. Fyra länder anser sig ha en chans inför tredje omgången. De två återstående, Italien och Skottland möts i Rom på lördag i vår närvaro. Trots att de som vanligt slås om ”wooden spoon” har båda två stundtals spelat riktigt bra i år och det kan bli en spännande match. I övrigt låter jag hundratals andra skriva om 6N. Jag hoppas att det inte är bara jag som av familjeskäl trivs med de svenska kommentatorerna. Jag tycker att Hamish och Allan har hittat ett bra sätt att interagera på ett instruktivt och underhållande sätt.

Spännande saker håller på att hända på den högsta europeiska nivån. De senaste åren har Georgien, Ryssland och Rumänien intagit en särställning medan Spanien, Portugal, Belgien och ibland Tyskland slagits om de lägre placeringarna. Men S., P. och B. har alla blivit betydligt starkare medan Ryssland varit på dekis och Rumänien också haft problem.  Efter två omgångar ligger dessa två sist resp. näst sist. Ryssland har förlorat stort mot Spanien och Belgien medan Rumänien förlorat mot Georgien och Portugal. Det skulle inte förvåna mig om Ryssland blir nedflyttade till Trophynivån och ersätts på toppnivå av Nederländerna, ett lag som spelade jämna matcher mot Sverige för ett par år sedan.

Som jag skrivit tidigare stannar Sveriges damer på Trophynivå oberoende av sin sista match i maj mot Schweiz. Då finns möjlighet att få ihop ett bättre 15-manna lag än vad vi ställt upp med på senare år.

Herrarna har också en ny tränare som ordnat två träningsläger inför de två återstående Conference-matcherna. Även här finns ingen chans till uppflyttning. Positivt är att tränaren tänkte vara med om de två seriematcherna den andra maj: Hammarby – Pingvin och Exiles – Enköping. Låt os hoppas att huvuddelen av landslagen hämtas från dessa två matcher.

När det gäller det svenska seriesystemet befinner vi oss på samma skakiga nivå som förra året, dock med vissa små ändringar. Herrarnas Allsvenska ser Trojan ersätta Södertålje som nu ingår i tremanna Div 1 N serien tillsammans med Uppsala och Exiles B. De senaste fem åren har Exiles mött Pingvin i SM-finalen och vunnit varenda gång. De har nu 8 SM i följd och vill gärna nå fram till 10. Det blir bara ett par tre spelare som försvinner och ett par landslagsspelare som återvänder. Jobb har lockat den farlige Georgiske yttern från Pingvin till Stockholm och Exiles och ytterligare en Georgier med landslagsmeriter är på ingående. Men Exiles har också 4 – 5 20-åringar som knackar på dörren till A-laget. Exiles blir m a o minst lika starka som förra året. Men även Pingvin lär behålla sina ambitioner. Georgierna finns  kvar och flera andra utländska spelare lär anlända. Räkna med en sjätte SM-finaldrabbning i höst mellan Exiles och Pingvin

Div. 1 S består också av tre lag: Malmö, Lugi och Spartacus. Och till sist har vi hela sex lag i Div. 2: Karlstad, Sandviken, Erikslund, Katrineholm och två Berserkers lag. Berserkers hade en svacka för ett par år sedan men de var relativt starka förra året, har satsat hårt på att rekrytera och verkar i viss mån ha gått ifrån sin ”inklusive” strategi. Alla nya lag välkomnas.

Sammanlagt 18 herrlag från 16 föreningar. Jag hade gärna sett Vänersborg, Linköping, Helsingborg, Wexiö och inte minst Attila och  Kalmar Södra med bland dessa föreningar. Vi får hoppas att somliga dyker upp på sjumanna.

När det gäller damerna har vi 8 15-manna lag som spelar i höst .

Nord: Exiles, Enköping, Uppsala och Hammarby.

Här är det ett lag som återvänt, Uppsala och ett nytt lag, Hammarby.

Exiles åkte upp till Uppsala i veckan och slog hemmalaget 60 – 0. Nybörjare Hammarby får det  också svårt och det blir nog Exiles och Enköping som går till semi.

Söder: Göteborg, Pingvin, Skåne ovh Vänersborg.

Här är konkurrensen något tuffare. Göteborg, som nu lämnat kopplingen till Borås, dominerade svensk damrugby i många år innan de plötsligt kollapsade för tre år sedan. Vi får se om de lyckats samla ihop trådarna igen. Skåne (Malmö och Lugi) är inget dåligt lag men de har haft svårt att hävda sig mot de två återstående lagen. Tvåan och trean från förra årets SM, Pingvin och Vänersborg går nog till semi. I år blir det en semi och två finalmatcher. Bättre än förra året.

Lite oklart hur SM för sjumanna skall läggas upp. Jag återkommer vid ett senare tillfälle

Till sist några rader om Europeiska sjumanna mästerskap för klubblag. Turneringen har pågått i några år med svenskt deltagande ett par gånger genom Södertälje. Förra  året kom ett förstärkt Södertälje sist av 12 deltagare. I vår fick Exiles, förra årets SM-vinnare, erbjudandet. Exiles accepterade men turneringen hade utvidgats tii damer och Exiles fick erbjudande om att skicka även ett damlag trots uppgifter om att de bara hade kommit trea på SM. Exiles godtog även denna inbjudan.

Men nu fick Rugby Europe upp ögonen för att Ryssland på egen hand höll på att organisera en paneuropeisk turnering och det fick de minsann inte göra. Rugby Europe övertog det hela, bytte datum, och då skulle man hålla sig till reglerna. Rätt skall vara rätt och budet gick mycket riktigt till Pingvins damer som lär ha accepterat.  Tråkigt för Exiles damer som trodde att de skulle vara med, men det går flera tåg.