En stor VM-final där Bokkes spelade ut England och gjorde samtliga 57 miljoner invånare glada. En svart lagkapten och folkhjälte blev grädde på moset.

När det gäller Malmö fick Kanogos XV oväntat stryk, 13 – 0, av Luxemburg som är rankat 61:a. Det innebär att ”Sverige” sjunker nog från 47:e plats till c:a 52:a nu på måndag. Vi kan dessutom konstatera med nästintill 100%-ig säkerhet att ”Sverige” inte kommer att vinna Konferens 1 N nästa vår och att det blir minst ett år till på denna låga nivå.

Luxemburg gjorde en hyfsad insats, men mot Tjeckien släppte de in fyra försök (5 poäng) i första halvlek och förlorade till sist 36 – 7 när Tjeckien tog in hela bänken tidigt i andra halvlek. När Konferensen nått halvvägs har Tjeckien 10 poäng, Ungern 5, Sverige och Luxemburg 4 samt Lettland 1. Vi kan fortfarande bli nedflyttade beroende på resultaten nästa vår.

Vad skall man säga om dagens match? Det dåliga vädret hjälpte inte, men det fanns inte tillstymmelse till en tanke bakom Kanogos XV. De trycktes bakåt i nästan samtliga klungor och lyckades förlora fem inkast i rad i andra halvlek. Bollen kom ut i bästa fall långsamt från ställsituationer, och de svenska trekvarterna kunde inte prestera någonting. Tim J. och Erik A., förstärkningar i mitten, vidrörde knappt bollen.  Klunghalven Conor Murphy gjorde en break och Erik A. vid sin axel var nära att göra försök. Men annars var inte Kanogos XV i närheten av att göra poäng. I klungan gjorde Theo en bra insats som vanligt och Jonas G. vidrörde bollen ofta med mjuka händer. Och grattis till Olle Håkansson som nu spelat för Sverige. Han är en bra Exiles-kille som inte ofta får chansen att spela för Exiles A-lag.

Annars är det svårt att säga något positivt om dagens uppvisning. Än en gång är det klart att både Exiles och Pingvin skulle slå landslaget. Vore det för mycket begärt att detta blir Kanogos sista XV?  

Damerna spelade också en landskamp mot Finland som de vann 19 – 7. Det finns bara åtta lag som spelar i Europa; bortsett från Sex Nationer, och Sverige tillhör den nedre hälften (Trophy). Rangordningen av damlandslag är rätt besvärligt då så få matcher spelas. Hur som helst, Sverige rankas 19, Schweiz 41, Finland 51 och Tjeckien 56 (sist). Finland spelade 5 – 5 mot Tjeckien, sedan har vi dagens match och nästa vecka åker Sverige ned till Tjeckien. Jag trodde att Sverige skulle vinna lätt i dag, men de hade kunnat förlora i dag om inte Finlands avslutningar hade varit så bedrövliga. Resultatet såg bättre ut då Sverige fick 5 poäng på slutet. Sverige saknade spelare, varför får vi aldrig veta.

Jag vill påminna om att Exiles slog Pingvin 20 – 5 i SM-finalen och Pingvin slog Finland 19 – 5 i en vänskapsmatch. Mycket tyder på även här att Sveriges två bästa klubblag skulle slå landslaget.