Säsongens match hittills går av stapeln kl 15 i morgon på Skarpnäck då Exiles tar emot Pingvin. Båda lagen är redan klara för semifinalerna men Pingvin leder serien efter att ha slagit Exiles 29 – 18 i Trelleborg. Vinner de i morgon eller förlorar med mindre än 11 poäng tar de hem serien och får troligtvis spela den sista finalmatchen på hemmaplan, vilket brukar uppfattas som en klar fördel.

De fyra återstående lagen i Allsvenskan har varit ett par klasser sämre än Exiles/Pingvin. Tar man bort deras inbördes match har Exiles vunnit de återstående 8 med i snitt 73 – 2, medan Pingvin i snitt noterat 56 – 3. Genomgående överlägsna segrar.

I Trelleborg i våras ledde Exiles fortfarande då 6 minuter återstod men uppfattningen tycks vara att Pingvin var en aning starkare, inte minst på bänken. Pingvin har höjt sin nivå i år genom att ta in 8 spelare utifrån, fyra Georgier från Helsingborg och fyra ifrån annat håll. Nackdelen är förstås att lokala förmågor som spelat för Pingvin i flera år nu får nöta bänken.

Exiles har inte importerat spelare på flera år, bortsett ifrån några enstaka genom familjeband. De har dock fördelen av att enstaka spelare dyker upp ibland i storstaden Stockholm och vänder sig till Exiles. Det tål att nämnas för femtioelfte gången att Exiles inte betalar sina spelare, men kan ofta ordna att de får välbetalda, riktiga jobb.

Av det Exileslag som startar i morgon finns 10 som inte var med och förlorade i Trelleborg i juni. Laget är enligt min uppfattning betydligt starkare nu. Men Pingvin med sina förstärkningar har spelat bra i år och är bättre än de lag som på senare år förlorat knappt mot Exiles i flera SM-finaler.

Säsongen är slut om en dryg månad, Pingvin kommer troligtvis att möta Exiles tre gånger under den perioden, två i Stockholm och en på hemmaplan. De måste nog vinna två av dessa för att ta hem titeln. Gör de det är de väl värda sitt första mästerskap på 16 år.