Efter en bedrövlig säsong där man bl.a. släppte in 90 poäng mot Sverige var det helt klart att Moldavien skulle flyttas ned till Conference 2 inför hösten. Det som återstod var en match mot obesegrade Ukraina i går, där enda frågan var om Ukraina skulle kvittera ut fyra eller fem poäng. Men hör och häpna, Moldavien vann 17 – 13 mot laget som stod mellan Sverige och uppflyttning. Moldavien hade i stort sett samma uppsättning som förlorade 23 – 10 mot Luxemburg för ett par veckor sedan; de var rätt svaga då och kan inte rimligtvis ha förbättrats särskilt mycket under den korta perioden. Det tyder på en medioker insats från Ukraina som visserligen vunnit sina två tidigare matcher i gruppen mot Luxemburg och Ungern, där de dock visade på svagheter under långa perioder.

Situationen nu är att Ukraina har 10 poäng från tre matcher och Sverige 9 poäng från två matcher. Även om Sverige mot förmodan skulle ta 5 poäng mot Ungern får de 14 poäng inför den sista matchen. Då räcker oavgjort eller en 1 – 4 poängförlust mot Ukraina för att Sverige skall tillbaka till Trophynivån (självfallet även en seger). Får Ukraina 4 – 0 eller 5 – 0 är det de som flyttas upp.

Skulle Sverige förlora mot Ungern, på inget sätt otänkbart, blir det fortfarande Ukraina -Sverige som avgör, med segraren som vinner gruppen. Frågan är hur bra Sverige visar sig vara mot ett sargat Ukraina. Görs några förberedelser alls?