Jag fick mycket kritik förra året för min negativa syn på svensk rugby då jag hävdade att den var på dekis, inte minst med avseende på antalet seriespelande lag. Nu har Tävlingskommittén erkänt att det är näst intill omöjligt att få ihop ett vettigt seriesystem för 2018. Som det nu ser ut blir det för herrarna en Allsvensk serie om fem lag, en Div. 1 om fyra lag, tre div. 2 serier om 3 – 5 lag vardera (Syd, Mälardalen, Mellersta) och för damerna en Norr och en Söder grupp om 4 lag vardera.

Än så länge har inte alla de 7 serierna färdigredovisats men vi kan i stort gissa oss till de andra. Det var meningen att Allsvenskan skulle ha sex lag men Hammarby kom fram till att de inte var tillräckligt starka för att konkurrera på den nivån. Med tanke på att de hade 4 – 6 Södertäljespelare med förra året kan det vara ett vettigt beslut. Budet hade redan gått till det 6:e placerade 2017, dvs Göteborg, och då fanns inga lag kvar att plocka in. Det blir således Exiles, Pingvin, Enköping, Trojan och Göteborg som slås om SM. Det är en lågoddsare att SM-finalen spelas mellan samma två lag som de tre senaste åren.

Det fanns två Div. 1 förra året men nu blir det bara en. I Väst har de två lagen från Göteborg gått år var sitt håll och den enda Div. 1 2018 blir baserad på Stockholm. Exiles B vann Div. 1 Nord förra året och de, tillsammans med Erikslund, var mycket starkare än Västerås och Uppsala. Det senare åker ned till Div. 2 och ersätts av Kalmar Södra som vann Div. 2 Södra förra året. Exiles B har dock bett att få spela i Div 2 i år; de räknar med att flera spelare blir heltidssysselsatta med GP-sjumanna och att B-laget således försvagas när spelare går upp i Allsvenskan som ersättare. Södertälje avstod från seriespel förra året och borde ha börjat om i Div. 2. Det verkar dock vettigt att placera dem i Div. 1; de vann Håckes nyligen och de flesta av det gamla gänget är tillbaka. Summa summarum, vi har en Div. 1 bestående av Erikslund, Kalmar Södra, Hammarby och Södertälje, två gamla rävar mot två up-and-coming lag. Det kan bli rätt spännande.

Då har vi de tre Div. 2 serierna. Div. 2 Syd har fyra Skånelag och Spartacus från Göteborg. Med Göteborg i Allsvenskan hade de haft mycket resor under alla omständigheter. Fyra resor söderut kan dock tära på krafterna och Spartacus har gett flera w.o. på senare år. Glädjande är att Helsingborg gör comeback i seriesystemet, det kan dock innebära att Pingvin försvagas något. Det är kanske ingen tillfällighet att de två ledande herrklubbarna är de enda som har seriespelande B-lag. Div. 2 Syd blir således Spartacus, Helsingborg, Lugi, Malmö och Pingvin B.

Div. 2 Mälardalen är också fastställd. Två gamla mästerlag, Attila och nedflyttade Uppsala, är med på denna nivå, tillsammans med Exiles B och Berserkers. Det är risk för att Exiles B blir för starka, men det beror på hur mycket ovannämnda omständigheter inverkar.

Div. 2 Mellersta är problembsrnet. Lag som kunde ha fått någon hemvist här är Vänersborg, Karlstad, Linköping, Katrineholm och Västerås, om inte en nykomling som Borås eller Wexiö dyker upp. Inga nya kom emellertid, Västerås drog sig ur och Vänersborg som hade en mycket skakig säsong 2017 verkar har försvunnit helt och hållet. Kvar finns Karlstad, Katrineholm och Linköping, ingen riktig serie, där Linköping är klart bättre än de två andra.

När det gäller damerna är det i stort sätt samma åtta som avslutade säsongen 2017. Exiles, Enköping, Uppsala, Berserkers i Norr samt Vänersborg, Pingvin ett Skånelag och Västgota i Syd. Det kan bli 10 matcher per lag, klart bättre än de 25 som spelades 2017.

Vissa omstuvningar men det är i stort samma föreningar plus/minus ett par som spelar 2018. Helsingborg och ett kombilag (Västgota) tillkommer medan Vänersborg (H), Västerås, Göteborg (D) och Kalmar Södra (D) utgår. I bästa fall blir det 12 matcher för ett fåtal lag, i sämsta fall 6. Mindre än 100 herrmatcher på hela säsongen. Ju färre matcher desto fler rugbyspelare som ägnar sig åt andra helgaktiviteter. Exiles har t ex många spelare, men c:a 40 var inte tillgängliga varje veckoslut förra året.

Jag ber om ursäkt om mina uppgifter inte är helt korrekta. Situationen är fortfarande tämligen rör(l)ig.

Totalt blir det 19 föreningar som ställer upp till seriespel. SRF har 51 medlemmar. Vart tog de andra vägen? En tråkig uppgift för nya styrelsen men kanske dags att tillsätta en kriskommission för att diskutera vart vi är på väg. Styrelsen har redan noterat problemet och uppmanat enskilda individer och klubbar att hjälpa till utanför det ordinarie seriesystemet. Det är dock fråga om det inte krävs ett mera samlat grepp.