Anders Svärd har för 14:e gången lyckats få ihop ett svenskbaserat lag till den 70:e omgången av Singapore Sevens. Turneringen sker på Padang i centrala Singapore och organiseras av deras Cricket Club, SCC, grundad 1852! De minnesgoda vet att Stockholm Exiles spelade här 1992 på väg mot Hong Kong Tens. SCC ställde något nedlåtande upp mot de konstiga utlänningarna som hävdade att det spelades rugby i Sverige. Resultat: SCC 0 – Exiles 30. Rugby var då en relativt stor sport i Sverige, till skillnad från det lilla som finns kvar numera.

Nivån på de deltagande lagen har alltid varit mycket hög i Singapore, med utvecklingslag från de stora länderna, plocklag med många från Söderhavets öar och flera av de bästa klubblagen från Australien. De svenska lagen, ofta i princip landslaget, har inte haft det så lätt mot dessa stjärnlag men de har för det mesta klarat sig hyfsat. Höjdpunkten var kanske för tre år sedan då de vann Plate efter att ha spelat jämnt mot de riktigt stora och slagit berömda lag som Randwick.
I år har det inte varit så lätt för Vikings att få ihop ett representativt lag. Vissa viktiga spelare är skadade, andra är upptagna med rugby på annat håll och åter andra har valt att ägna sig åt små detaljer i tillvaron som jobb och familj. Vi är ju trots allt en amatörsport. För ordningens skull kan nämnas att spelarna har ombetts bidra med 2.000:- vardera och övriga kostnader, närmare 200.000:- , har Anders plockat in från välvilliga sponsorer.
Förbundets bidrag, såväl ekonomiskt som administrativt, har givetvis varit noll, bortsett ifrån en nitisk granskning av det tillstånd som krävs för svenska spelare att framträda utomlands. Förbundet nämner inte ens att Vikings existerar, det vore att erkänna att det finns en kompetens utanför den egna anonyma kretsen.

Nåväl, det är till sist inget dåligt lag som Anders har fått ihop, i samråd med tränaren Alex Taylor. En nyhet är att det finns 8 ”svenskar” samt 4 utomstående. Dessa är två från Sydafrika, Angelo Nelson och Francois Esterhuisen från Western Cape 7s och två från USA, Rick Kirkland och Michael Al-Jiboori from the US extended 7. Alla fyra har således spelat 7-manna på representativ nivå och samtliga befinner sig i närheten av spel i sina respektive landslag.
De åtta med svensk anknytning består till hälften av spelare från Exiles:
Ian Gowland, f.d. landslagskapten som gör comeback efter benbrott i Capetown Tens i jan.
Rikus van Niekerk, nu svensk medborgare efter sex år i Sverige och fortfarande svårstoppad
Nikorn (Neeks) T., Sveriges bäste flanker från Nya Zeeland och numera svenskbehörig
Ash Kitchen, ny i Sverige, också från NZ och bland Sveriges allra snabbaste

De fyra andra är:
Andy Daish, svenskättad engelsman som numera koncentrerar sig på 7-manna
Tobias Borg, fortfarande Sveriges snabbaste sprinter?
Richard Nunstedt, ”new kid on the block”, spås en lysande framtid
Tim Johansson, trotjänare som plockades in då Neill Erasmus fick visumproblem

Och ”the hard-hitting management team”:
Alex Taylor Head Coach
Claire McKenna Physio
Paul Sullivan Team Manager
Anders Svärd Head of Tour

Totalt närmare 15 anhängare finns också med, inkl. sponsorer, familjerna Borg, Mabon och Nunstedt samt Bosse Söderquist med fru. Det blir en spännande helg!

Nu är lottningen klar och Vikings har inte hamnat i den lättaste gruppen. De börjar mot turneringens favoriter, Daveta från Fiji, fortsätter mot den stora australienska klubben Cottesloe och avslutar mot Hong Kong Dragons, som lär vara i närheten av landslaget. Tuffare kan det inte vara.