Sex lag har sitt hemvist på Årsta: Exiles, Exiles Twos, Exiles Damer, Berserkers, Berserkers Damer och Hammarby. Samt ett hundratal ungdomar inom Exiles. Fortfarande tämligen oklart vad kommunen har att erbjuda i framtiden och det handlar om en kanske två aktuella svenska mästare.

Äran för att avsluta närmare 20 år av rugby på Årsta tillfaller Exiles Damer som möter Vänersborg Damer kl. 13 på lördag. På spel står Svenska Mästerskapet. Titeln avgörs av en enda match, där Exiles fick spela på hemmaplan efter lottdragning.
Det har spelats 28 dammatcher i år och sporten befinner sig i en penibel situation. De fyra semifinalisterna har spelat hyfsad rugby, men utöver dessa är det inte mycket positivt att hämta. Vänersborg har spelat 6 matcher i år, gjort 50 poäng i snitt och släppt in 4 försök på hela säsongen. Exiles har spelat 8 matcher, gjort 65 poäng i snitt och har också släppt in 4 försök. Det blev lite tuffare tag i semifinalerna men ingen kan hävda att finalisterna haft en utdragen och krävande säsong.
De möttes i 7-mannafinalen i juli där Exiles vann en mycket tuff match 14 – 10. Den andra jämförelsen är semifinalerna där bästa laget i ena serien möter tvåan i andra serien. Exiles slog Enköping med totalt 103 – 19 i två seriematcher medan Vänersborg slog dem 60 – 8 i två semifinaler. Vänersborg slog Pingvin i en enda bortamatch i serien 27 – 10, medan Exiles slog dem 48 – 5 i två semifinaler. Allting tyder således på att det blir en tuff och jämn final med två starka försvar som dessutom kan göra poäng.
Exiles har tappat främst Tova Derk som nu spelar i England men har i gengäld fått Jessie Biggar från Kanada och Juliette Sorret från Frankrike som båda sprungit in många försök i år. Det som imponerat på mig är de mycket hårda tacklingar som flera i laget står för. Det är lätt att förstå varför få motförsök noteras. Att de är bättre tränade än någonsin råder det ingen tvekan om och de som varit med länge som Carina och Dr Ygge fortsätter att imponera.

Jag har inte sett mycket av Vänersborg och kan inte göra en detaljerad bedömning. Att förra årets finalister, Göteborg, säckade ihop ledde till att tre spelare återvände till sitt ursprung. Bland de yngre har främst Minonna Nunstedt, nyss 18 år fyllda, visat sig vara en blivande stjärna. Hon höll på att vinna 7-manna på egen hand med två långdistans försök, men till sist kunde Exiles tygla henne.

Vem vinner SM? Det blir nog personliga preferenser som avgör. Kan Exiles hålla ett vakande öga på Minonna, och deras tuffa tacklingar talar för det, tror jag att de har tillräckligt mycket i anfall för att vinna en jämn match. Slutgiltigt besked lämnas strax före kl 15 i morgon.