Det feministiskt inriktade SRF uppnår nu säsongens höjdpunkt när Sveriges U18 7-manna damlag ställer upp i ett nystiftat Mästerskap för denna kategori.

Det togs ett första trevande steg i den riktningen för tre år sedan då ett antal länder däribland Sverige anmälde intresse för en turnering. Sverige har varit med sedan dess, även om de vunnit ytterst få matcher.
I år visar det sig att rugby kommer att vara med i Ungdoms-OS om ett par år och då skall Rugby Europe lydigt anpassa sig. Eftersom grabbarna har en Mästerskaps- och en Trophynivå skall tjejerna i jämställdhetens tecken ha detsamma. De Europeiska länder som var med förra året bildar nu Mästerskapsnivån, medan 8 nya länder skapar en Trophynivå. Trophyturneringen spelas om en dryg vecka och består av Pool A: Tyskland, Polen, Belgien och Lettland samt Pool B: Ukraina, Andorra, Skottland och Georgien.
Tillbaka till Mästerskapet. En komplikation är att turneringen utökades till 16 länder året innan, med avsikten att ha fyra länder utanför Europa. Det blev inte riktigt så, två utomstående förvann samt två andra Europeiska nationer och plötsligt i år finns 10 Europeiska länder tillsammans med US och Kanada. Utan någon förklaring förstås, RE gör vad en liten grupp i ledningen bestämmer.

Upplägget blir:
Pool A: Frankrike, Italien, Irland, Sverige
Pool B: USA, England, Wales, Ryssland
Pool C: Kanada, Spanien, Portugal, Nederländerna

Det är naturligtvis trevligt att Sverige befinner sig i detta sällskap. Problemet är dock att det inte bedrivs någon F18 verksamhet i Sverige av den enkla anledningen att det knappast finns några F18 spelare. I en blänkare den 23.8 påpekade jag att det finns 14 registrerade U18 spelare i Sverige, 16 till om man tar med 17-åringar (födda 99/2000). Nu anses hälften av dessa vara i stånd att spela i ett Europamästerskap. Ledningen för Dam 7-manna, senior och U18, består av 12 personer. Då har U18 en ledare per spelare, det måste kännas betryggande. Jag skall inte tjata mera om detta, men endast någon med en förvrängd syn på jämställdhet skulle satsa pengar på denna grupp, åtminstone tills antalet kommer upp till samma nivå som grabbarna, dvs c:a 100. Jo, säger några, titta på USM, där är det hela 5 F18 lag anmälda. Dessa fem lag har följande antal registrerade spelare födda 99/2000:
Enköping ungdom – 0; Malmö – 10; Pingvin – 4; Spartacus Team West – 1 (S) + 0 (G) + 2 (B) = 3; Vänersborg – 3.
Ser ut att bli en spännande turnering.

Jag hoppas det går bra för tjejerna i Frankrike. De andra länderna kan ha betydligt fler spelare än vad vi har, men det är tveksamt om många spelar i regelbundna U18 serier för damer. Jag gissar att vi har en chans mot Ryssland och Nederländerna, men länderna kan svänga mycket från år till år.

Ungdoms-OS kräver förändringar 2018. USA och Kanada försvinner och England/Wales får bilda GB. Då blir det bara nio lag kvar till nästa år och då finns inget behov av nedflyttning. Vi får se hur det löser sig.