Sverige kom tvåa i den lägre Trophyturneringen (T) för en vecka sedan och missar uppflyttningen till ”The Big Nations” nästa år. Mästerskapet (M) gick av stapeln i helgen.

Dessa turneringar har inte många år på nacken och kvaliteten på några av M-lagen kunde diskuteras. Hur som helst, 12 lag spelade 2016, ett lag åkte ur och Litauen som knappt slog Sverige i T-turneringen flyttades upp. Men nu skall U18 rugby bli en del av ungdoms-OS och då blir det liv i luckan.
Om Ni följer vad jag skriver vet Ni att Rugby Europe (RE) är en djupt ohederlig organisation (en av fyra viceordförande heter M. Lahti, Sverige). Utan att skriva ett ord offentligt bestämde sig tydligen RE på deras årsmöte i somras att England, Wales, Georgien och Belgien skulle passera T- och börja i M-nivån. Då blir det 16 M-lag och 12 T-lag. Jag gissar att vår vice-ordförande kämpade frenetiskt för att Sverige skulle få flytta upp i stället för, säg, nykomlingen Belgien men tyvärr gick det inte.
Nåväl, hur gick det i den nybildade M-gruppen? Jo, det vanns för andra året i följd av Irland, ett fysiskt litet lag som dock visste något om 7-manna rugby, knappt mot Frankrike. Jag hade trott att England, med tiotusentals spelare att välja på (Sverige hade <100) skulle dominera, men de visade sig vara mediokra. Kom trea, vann på övertid mot Georgien och förlorade semi 21 – 0 mot Frankrike. Jag blev imponerad av Portugal som kom femma. Också ett klent lag, men som spelade med fantasi. Matchen mot Georgien som de vann 29 – 24 var bland de bästa i turneringen. Italien var bäst i den nedre hälften och placeringen från 11 – 16 var Tyskland, Belgien, Polen, Luxembourg, Litauen och Israel. Jag tror att Sverige hade kunnat hävda sig mot dessa, inte minst de två tre lägsta. Men kom ihåg att till ungdoms-OS måste England och Wales slå ihop sina påsar till GB. Vi får se om RE har mage att låta GB spela med två lag, vilket de gjorde inför OS 2016. Annars vore det lämpligt med att flytta upp Sverige, men tror Ni detta kommer att ske?