Eländet för svensk rugby fortsätter. Förra årets svenska mästare orkar inte fullfölja säsongen. En av Sveriges mest renommerade och framgångsrika föreningar söker nu en återuppbyggnad som enligt egen utsago kan sträcka sig fram till 2030-talet. Exiles och Pingvin är nästan exakt jämngamla, 60 år, och båda klubbarna har haft sina downperioder och sina stora framgångar. Det har dock varit otänkbart att Pingvin plötsligt skulle dra sig ur den pågående Allsvenskan. Jag har inga speciella insikter i Pingvins förehavanden på spelplanen eller utanför. Vi har alltid respekterat dem som en välskött förening med en stark förankring i det lokala samhället och jag tror att de flesta i rugbysverige är förtvivlade över denna utveckling. Ett relativt litet samhälle som Trelleborg har alltid behövt hämta spelare från annat håll, från Skåne, övriga Sverige och utlandet. Konsten är att hitta en balans mellan lokala krafter och utomstående som inte alltid har som sitt huvudmål i livet att befrämja rugby i Trelleborg. Det är möjligt att en bristande balans mellan lokala och externa krafter har bidragit till denna aktuella kris. Liknande problem, stora som små, har under årens lopp förekommit hos flera andra svenska rugbyklubbar och kan uppfattas som en ny påminnelse om behovet att nå en balans i föreningens förehavanden. Jag och övriga Exiles framför vårt djupa deltagande i denna sorgliga situation och uttrycker en förhoppning om att klubben snart åter står på fötterna. Pingvin behövs i svensk rugby!

I ankdammen hemma åker Exiles ned till Lund med ett relativt starkt lag. Vi får se vilket Lugi som ställer upp; de som gjorde 60 poäng mot Pingvin eller släppte in 60 mot Enköping. Rimligtvis en klar vinst för Exiles. Inför denna match är serietabellen följande efter Pingvins frånfälle, där de återstående lagen har alla spelat 3 matcher:

Exiles 14, Enköping 11, Spartacus 9, Lugi 1. Avgörande matchen blir Exiles – Enköping, som nu bör kunna spelas en vecka tidigare, dvs den 7/10.

Damsemis ser fortfarande obesegrade Exiles åka upp till Vänersborg med sitt starkaste lag. Det kommer nog att behövas mot hemmalaget som inte är så lätt att slå på hemmaplan. Skåne vann med viss marginal mot Enköping förra veckan men nu har de en ny lång resa där de mäter samma lag i semi. Har de skakats av händelserna i Trelleborg har Enköping en chans att överraska. Kan dröja dock till returmatcherna innan finalisterna träder fram.

Fyra ytterligare matcher på lägre serier, svensk rugby bjuder på sju matcher i helgen.