Först Damerna

Göteborg slog Uppsala/Berserkers 37 – 0 på bortaplan förra veckan och har nog inga större problem att kvittera ut bronspengen på hemmaplan i helgen. SM-finalen kan vara en jämnare affär, men Enköping har 12 poäng tillgodo från förra veckans resa till Skåne och bör kunna ta hem sin första titel på 10 år.

Jag såg från förra veckan att någon Malmöfan var missnöjd med att jag tyckte att första damfinalen var en besvikelse men att Enköping var nog det bättre laget. Jag tittade i detalj på första halvleken men med ena ögat därefter då herrfinalen pågick samtidigt. Klart att Malmö kom in mer i spelet då men de fick hjälp av Enköpings strategi att gå till långsamt anfall fem meter från den egna mållinjen. Spelstandarden förbättrades något i andra halvlek men passningsspelet från båda lagen var bedrövligt.

Det fanns massor med landslagsspelare på plan men flera i de två samlingslagen spelade som om de knappt kände varandra. Kom ihåg att de två finalisterna dittills haft 4 resp 1 seriösa matcher under hela säsongen mot det enda riktiga motståndet, Göteborg.

Sjumanna-SM höll en hygglig standard i somras, men det gjorde inte matchen i Lund. Det kan hända att minnet sviktar, men min bedömning är att Exilkes från 2004/05 och Göteborg från 2012/13 var minst 50 poäng bättre är lagen i årets SM-final.

Till herrarna som också haft ett fåtal lag men en klart högre standard. Det blev tuffa, jämna matcher tills Hammarby började vekna. Mot Troján borta kunde de inte få ihop fullt lag p g a skador och en viss försiktighet inför Covid-19. Veckan därpå spelade de hyfsat mot Exiles, men gav upp matchen mot Enköping om tredje plats. Nu blir det en enda bronsmatch i Enköping i helgen med hemmalaget som klara favoriter.

Helgens höjdpunkt blir SM-finalens returmatch i Stockholm. Spänningen denna vecka är dock något mindre då Exiles tar med sig en ledning på 20 poäng från Norrköping. Min bedömning från första matchen var att Trojáns klunga och Exiles kedja spelade under sin normala kapacitet och att Exiles dominans i klungan fällde avgörandet. I skrivande stund är inte laguppställningarna klara: Exiles verkar inte dock ha några skador och har minst tre spelare som skulle platsa i vilken annan startuppställning som helst, men som inte får plats i Exiles trupp om 23 spelare.

Bilden kan nog vara mera prekär för Troján. Förra veckan hade de tre landslagsmän, Melander, Paulsson och Nilsérius, borta före pausen medan fler skadade sig i andra halvlek. Det krävs att flertalet av dessa kan återvända om Troján skall ha någon chans att hävda sig. Oberoende av laguppställningarna är det dock svårt att föreställa sig att Troján hinner ikapp 20 poäng på bortaplan mot ett fulltaligt Exiles lag som siktar på sitt nionde SM-guld i rad.

Jag nämnde att Imran hade dömt matchen på ett bra sätt förra veckan. Jag var speciellt nöjd med den strikta tillämpningen av off-side regeln. Det går inte att spela rugby om inte den lagen tillämpas och här bör domaren utnyttja de assisterande domarna då en del sker bakom huvuddomarens rygg. Det blir regn som vanligt, men förhoppningsvis något mindre än vad vi haft under hela säsongen. Jag tror att Exiles äntligen fått ett grepp om streaming; kolla på deras hemsida hur det går till.