Det lutar åt att det blir ovannämnda klubbar som tar hem SM-titlarna i år. Exiles slog NRK Troján med 23 – 3 i Norrköping medan Enköping med viss möda slog Skåne Ladies 17 – 5 i Lund. Dammatchen blev något av en besvikelse, då Enköping dominerade under långa perioder utan att ta sig över mållinjen. Ett försök i sista minuten snyggade till resultatet för dem.

Veckoslutets höjdpunkt var dock Trojáns försök att ta ett första SM-guld efter 65 år av strävanden. Nu verkar det inte bli så; det är osannolikt att de hinner ikapp 20 poäng nästa vecka, men man skall aldrig säga aldrig.

Det var underbart höstväder i Norrköping i dag. Exiles började mycket starkt och Troján hade svårt att ta sig ur sitt 22 m.-område. Troján försvarade sig dock tappert och det enda som Exiles kunde visa upp var två långdistanssparkar av Uscha. Troján lyckades komma in i spelet mot halvlekens slut men missade en enkel straffspark medan Uscha stod för ytterligare en massiv straffspark och Exiles gick in i omklädningsrummet med en 9 – 0 ledning.

När de är som bäst spelar Exiles med en intensitet som de övriga svenska lagen inte kan matcha. Konsekvensen blev att kanske Trojáns två bästa spelare, Alex Melander och Sami Paulsson, fick utgå strax före pausen. Prognosen var att Troján skulle få svårt att hålla stånd därefter och det såg illavarslande ut då Exiles klunga och Uscha lade till 14 poäng genom Beso och Sean inom loppet av 8 minuter. Besökarna i ledning med 23 – 0 och en halvtimme kvar. Men Troján reste sig och även om Exiles fortsatte att pressa gjorde de inga fler poäng medan Troján missade ett par enkla straffar innan de till sist noterades för en trepoängare.

Exiles tilldelades betydligt fler straffar i första halvlek då Troján försvarade sig regelvidrigt, men i andra halvlek blev det Exiles som drevs tillbaka efter upprepade misstag. Som helhet skötte sig Imran i sin första final utmärkt.

Jag skrev innan som svar på frågor från Trojáns hemsida att det kunde bli en jämn första final men att Exiles hade styrkan att dra ifrån på hemmaplan. En ledning på 20 poäng är nog inte så jämn och förklaringen är att Trojáns klunga blev helt överkörd. De gick bakåt från första insättning och tog knappast mer än ett par inkast under hela matchen. Exiles höll ett mycket högt tempo och det syntes att Trojáns forwards inte orkade hänga med i den takten. Det är svårt att se hur Troján kan motverka den situationen inför final 2. Oroväckande för Exiles kedja kan vara att de hade tillgång till ett mycket stort antal anfallssituationer men inte lyckades stå för ett enda försök. Inte minst tack vara en fin insats från Trojáns försvar. Hemmalagets kedja imponerade även om inte heller de lyckades passera mållinjen. De hade en kort period i andra halvlek då de pressade på ordentligt men den gången var det Exiles som inte gav vika. Sean utmärkt som vanligt, Uscha sparkar allting som vanligt och för Troján gjorde Jonas Zengler sin sedvanliga goda insats.

Exiles är nog favoriter inför andra omgången, men det skall bli intressant att se hur båda lagen agerar för att rätta till dagens brister.

En eloge till Exiles farmarlag Erikslund som vann Div. 2 genom att lätt slå Uppsala på bortaplan. Tre Exilesspelare hjälpte till.