Två omgångar kvar och utfallet fortfarande mycket oklart. En ny hårfin seger, denna gång för Enköping och en lysande föreställning från Exiles, den bästa på ett par år. Efter 8 jämna matcher med relativt få försök har försöksfördelningen plötsligt ett ojämnt utseende, medan placeringen i poängtabellen förblir oförändrad:

                       Försök

Troján            8 – 6           6p.

Exiles           15 – 9           5p.

Enköping     10 – 10        4p.

Hammarby    9 – 17        1p.

Det är tillfälligheter som avgjort matcherna mellan Enköping och Troján, med en match vardera. Exiles började trögt och fick bara 3 poäng från de tre första matcherna men nådde en helt annan nivå i andra matchen mot Hammarby. Dessa började också rätt svagt men deras tre första matcher blev bättre och bättre; det blev två jämna matcher och en oavgjort. De spelade hyfsat även i andra matchen mot Exiles men till sist blev de överkörda. Det är fråga om de kan resa sig mot Enköping på Skarpnäck.

Hammarby har satsat hårt i år. De har fått många nya bra seniorspelare, fått i gång damerna och aktiverat ungdomar. Men de har inte fått mycket utdelning på spelplanen. Herrarna kom bara 7:a på sjumanna och ligger sist i Allsvenskan medan damerna är fortfarande på nybörjarstadiet. Ändå är herrarna ett mycket bättre lag än för ett år sedan. Jag tror att Hammarby har förmåga att göra ett par försök mot Enköping, Men det känns som om Enköping är tillräckligt starka för att hålla sig några poäng framför Hammarby vid slutsignalen.

Dagens sista match på Skarpnäck blir flerfaldiga svenska mästare Exiles mot serieledande Troján. Besökarna har haft sin bästa säsong någonsin på högsta nivå, vilket är glädjande med tanke på att två andra lag dominerat på senare år. De har ett relativt starkt lag med en stabil klunga och ett pålitligt försvar. Deras uthalv Mattieu Cossin har haft en bra säsong med anfall och sparkar och snabbe Alex Melander från Wexiö är ett ständigt hot. Exiles började säsongen på ett nonchalant sätt men samlade sig till en helt annan spelnivå mot Hammarby och vann 61 – 8. Jag visste att Exiles hade ett starkare lag och förutsåg denna lätta seger. De har ett par spelare borta från den matchen men har fyllt på med andra bra spelare. Kommer de i närheten av spelstyrkan mot Hammarby tror jag att Exiles vinner med viss marginal och går upp i serieledningen. Men serien blir spännande in i det sista.

Några ord om de andra serierna. Miniserien Div. 1 S har utvecklats rätt positivt och håller en hyfsad standard. Malmö, Lugi och Spartacus gör ganska många försök och turas om att slå varandra. Samtliga matcher streamas, vilket är bra. Aspirerar vinnarna på en Allsvensk plats nästa år? Det vore bra med en bättre regional spridning.

Sämre för Div. 1 N där Exiles B har ingen att spela emot. Flera av spelarna ställer upp för farmarlaget Erikslund som har slagit både Berserkers och Karlstad. Den serien, Div. 2, har också utvecklats skapligt. Berserkers är klart bättre i år, det såg man på SM-sjumanna. De slog Uppsala borta men förlorade knappt mot Karlstad och Erikslund. Fyra av fem lag i serien har vunnit två matcher vardera och det är bara Sandviken som ligger en bit efter inför sista serieomgången.

På damsidan har vi fem lag, av vilka två är nybörjare. Enköping har nog plockat ihop ett tillräckligt starkt lag för att ta hem titeln men det blir tyvärr inte mycket att hurra för.