Allsvenskans fjärde omgång och nu börjar kampen om rangordningen och semifinalerna hårdna. Jag hade en känsla av att Exilesspelet skulle börja klaffa och så blev det, Exiles veckan innan hade varit slöa, noterade enkla straffar och utgick ifrån att den snabba kedjan skulle springa ifrån på slutet. Belöningen blev 32 – 32 och en tappad poäng alldeles i onödan. Denna helg blev det blodigt allvar; Exiles hade i närheten av sitt bästa lag, hade tränat hårt i veckan och hade fört en diskussion om taktiken mot Hammarby. Resultatet var en helt annan Exiles prestation. I stället för att sparka mot mål siktade de mot sidlinjen och inkast och inom 5 minuter blev det 14 – 0 när klungan drev över. Det varierade spelet fortsatte och Hammarby hade inte mycket att sätta emot. Försök kom med jämna mellanrum och vid pausen låg ett chockat Hammatby under med 33 – 3. Dåligt väder som vanligt men båda lagen hanterade bollen väl. Hammarby var inte helt utan chanser och efter ett intensivt anfall kunde de kränga sig över i hörnet, 47 – 8 och Hammarby kunde hålla sig i spelet efter det att straffarna började gå i deras favör. Men det hjälpte inte, Exiles försvar förblev stabilt och deras forwards kunde driva på och notera ytterligare ett par försök mot slutet. Till sist blev det 61 – 8 och Exiles bästa match för året. Briljanta insatser från Sean Burke och Matt Mitchell som bland mycket annat svarade för tre resp. två försök medan Ian Gowland, tillbaka som fullback, styrde backarna med fast hand. Pelaren Beso stod för ett försök och en imponerande sprint där försvaret hade all möda i världen att hinna ikapp honom. Ett försök också till Liam R. som hade en imponerande match och ett till Theo som fortsatte att skrämma slag på motståndarna. Ett första försök för Alwx T. och Exiles nionde för dagen avslutade matchen. Ingen dålig insats från Hammarby som klarade sig bättre i klungan och inkasten än veckan innan. Men glappet mellan lagen var stort i dag.

En särskild eloge till Ushangi Mchedlishvili som stod för 8 av 9 målsparkar. Han leder skytteligan med 52 poäng (står fel i Fx) och har bara missat 2 av 21 sparkar mot mål i regn och blåst, vattendränkta spelplaner och ofta från långt håll. En otrolig prestation.

Rami började bra men på slutet blev det straff efter varje spelmoment. Exiles straffades 20 gånger, Hammarby 12. 5 gula kort. Varje gång någon duckar in i en tackling blir det straff och gult kort mot tacklaren. Varför Exiles straffas var fjärde minut trots att de helt dominerar under långa perioder förstår jag inte.

Dagens andra match blev som väntat mycket jämn. Enköping hade ett fast grepp om spelet i första halvlek och ledde rättvist 14 – 3. Troján kom dock tillbaka starkt och efter 60” ledde de 15 – 14. Enköpings klunga började falla sönder och det dröjde till den 75:e minuten innan Robin F. slog in en spark för att ge Enköping ledningen på nytt. Björn Aloander plockade sedan upp en studsande boll från ett Trojánanfall och sprang 50 m. för att avgöra då två minuter återstod.

)Två matcher kvar i grundserien och poängfördelningen är Troján 6, Exiles 5, Enköping 4 och Hammarby 1. Exiles kan nu vinna serien av egen kraft men det kan också Enköping och naturligtvis Troján. Det finns dock många tänkbara utfall. Ettan och tvåan i serien får som bekant hemmaplan i den enda semifinalen. Ettan får hemmaplan i den andra finalen (under förutsättning att de vinner sin semi.)